Eğitim Sitesi

Zabıt Defteri Nedir? Zabıt Defteri Hakkında Kısaca Bilgi

Zabıt Defteri Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Zabıt Defteri:

Kadastrosu yapılmamış taşınmaz malların kaydedildiği ve üzerinde kurulacak hakların takip edildiği defterdir. Kadastro gören yerlerde bu defterin yerini tapu kütükleri almaktadır. Zabıt defterlerinde taşınmazların hudutları "Doğusu:..., batısı:..., kuzeyi:...,güneyi:...” şeklinde gösterilir. Her taşınmaz mal için ayrı bir sayfa ayrılmayıp, her işlem bir sıraya kaydedilir ve her işlemin evrakı ay ve gün belirtilerek bir zarf içinde saklanır.

 

Hukuk Terimi Olarak Zabıt Defteri:

Eski hukukta, tapu sicili gibi kullanılan defter.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Zabıt Defteri:

Eski hukukta, tapu sicili gibi kullanılan defter.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Merkezi Yerde: Bina ya da konutun, bulunduğu semt veya kentin merkezi sayılan bölümüne; çarşı, pazar ve ulaşım araçlarına yakın olması.

    Hisse Tevhidi: Hisse Tevhidi: Bir taşınmaz malda hissesi olan bir kimsenin aynı taşınmaz üzerinde yeni bir hisse iktisap etmesi halinde önceki hisseyle sonra alınan hissenin birleştirilerek tapu kütüğüne tescil edilmesi demektir. Bu tescil için talebe gerek yoktur, müdürlükçe kendiliğinden yapılması zorunludur.

    Resmi Senet: Taşınmaz mülkiyetinin veya mülkiyetten başka ayni hakların kurulması ve devri için tapu sicil müdürlüğünde görevli bir memur tarafından düzenlenip, taraflar ve gerekiyorsa tanıklar tarafından imzalanan, müdürce imza ve mühür ile tasdik edilen resmi bir sözleşmedir.

    Uygulama İmar Planı: Tasdikli hali hazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü