Eğitim Sitesi

Yurtluk Arazi Nedir? Yurtluk Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Yurtluk Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yurtluk Arazi:

1. Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı.

2. Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak Türkmen boylarına verilen sınır boylarındaki arazilerdir. Tımardan farkı, hizmet karşılığı verilmemesidir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yurtluk Arazi:

Osmanlı Devleti'nde sınırları koruma karşılığında sınır boylarında ayrılan araziye denirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mukataa Arazi: 1. Geliri doğrudan doğruya veya mültezimler aracılığı ile devlet hazinesine giren topraklardır. 2. Hazineye ait arazilerin belirli bir bedel karşılığı olarak iltizama verilmesidir. Bu arazilerin verilmesi 2 veya 3 yılda bir yenilenirdi. 3. Dört Halife devrinde, Büyük Selçuklular'da, Anadolu Selçukluları'nda ve İlhanlılar'da görülen ikta sisteminin devamı olan mukataa, geliri memurlara, askerlere veya diğer hizmetlere ayrılmayıp, doğrudan doğruya hazineye kalan topraklardır. Bu arazinin geliri mültezimler tarafından toplanmaktadır.

    Dizanteri: Ağrılı ve kanlı ishalle beliren, bağırsakta yaralara yol açan bulaşıcı, salgın hastalık, kanlı basur.

    Serdengeçti: Fedai. Akıncılar arasında düşman içine dalmak ya da kuşatma altındaki kaleye girmek için gönüllü yazılanlar.

    Vahdaniyet: Yüce Allah'ın zatında, sıfatlarında ve fiillerinde (işlerinde) bir tek olması demektir. O'nun eşi ve ortağı, yardımcısı yoktur; bir ve tektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü