Eğitim Sitesi

Yükseköğretim Nedir? Yükseköğretim Hakkında Kısaca Bilgi

Yükseköğretim Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Yükseköğretim:

Ortaöğretimi bitirenlere, üniversite, akademi vb. eğitim kurumları tarafından planlanıp uygulanan en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim yapılmaktadır.

Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretimi sürdüren öğretim elemanları; öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarıdır.

Yükseköğretim kurumlarında en üst düzeyde yönetim görevi yapan kişiler; üniversitelerde rektör, fakültelerde dekan, yüksekokul, konservatuvar, enstitülerde müdür, bölümlerde bölüm başkanı unvanlarıyla anılırlar. Rektör ve dekanların profesör unvanına sahip olmaları zorunludur. Bölüm başkanlığını ise profesör, profesör bulunmadığı hallerde diğer öğretim üyelerinden biri yürütür.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Senato: Üniversitelerde rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden fakülte kurullarınca üç yıl için seçilecek birer öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşur. Senato, her eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanır.

    Üniversite: 1. Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur. 2. Yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan, fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri birimlerden oluşan bilimsel özerkliğe sahip öğretim kurumu. 3. Yükseköğretim kurumlarının temel birimi olan üniversite, kendisine bağlı fakülte, yüksekokul, konservatuvar, meslek yüksekokulları ve enstitülerle bunların alt bölümlerinden oluşmaktadır.

    Harç: Yükseköğrenim öğrencilerinin okudukları programa göre, her yıl yeniden belirlenen eğitime katkı paylarıdır. Harç miktarları Bakanlar Kurulu tarafından her yıl eğitim maliyetlerine göre yeniden belirlenir. Bir süre önce yapılan bir değişiklikle, İkinci öğretimler dışındaki normal öğretim programlarında harçlar kaldırılmıştır. Bu konu ile ilgili bilgilere tercih klavuzlarından ulaşılabilir.

    Bachelor of Fine Arts(B.F.A): Güzel Sanatlar Fakültesi lisans derecesi

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü