Eğitim Sitesi

Yükseklik Nedir? Yükseklik Hakkında Kısaca Bilgi

Yükseklik Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yükseklik:

Bir yıldızın, bir gök cisminin çevren(ufuk) düzleminden yukarı doğru açısal uzaklığı; deniz yüzeyinden ya da herhangi bir düzlemden yukarı doğru uzaklık.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Yükseklik:

Geometrik biçimlerde, tabandan tepeye olan uzaklık. En üst köşeden karşı kenara indirilen dikme.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Astronot: Uzay araçları ile uzaya giderek uzay çalışmalarına katkıda bulunan kişi.

    Ilım: Ekinoks, Gece ve gündüz uzunluklarının eşit olduğu zaman. Güneş, gök ekvatorunu geçerken yılda iki kez oluşur. Biri 21 Mart'ta ilk bahar ılımı, diğeride 23 Eylül'de sonbahar ılımı.

    Astronomi: 1. Gök cisimlerinin özelliklerini, birbirleriyle ilişkilerini ve gök olaylarını inceleyen bilim dalına astronomi denir. Astronomi sözcüğü eski Yunancadaki "astron" ve "nomos" sözcüklerinden türetilmiş, "yıldızların yasası" ya da " yıldız bilimi" anlamına gelmektedir. Astronomi bilimi, tarihsel olarak en önce gelişen temel bilimdir. İnsanların gökyüzündeki olayları anlayabilme, güneş tutulması gibi tekrarlayan olayları önceden tahmin edebilmesiyle doğan astronomi bilimi zamanla evrenin yapısını anlayabilme, evrenin nasıl bir geçmişe sahip olduğu ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusundaki kuvvetli merak ile gelişimini sürdürmüştür. 2. Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri konumlarının hesaplanması gibi konular yanında evrenin yapısı nasıl oluştuğu ve evrimin nasıl olduğu gibi konular ile ilgilenir. Ayrıca; Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından gök cisimlerini inceler.

    Üst Geçiş: Günlük hareketi sırasında bir gök cisminin, günlük çemberinin en büyük çevren yüksekliğine sahip olan noktasından geçişi. Bu nokta gözlemcinin öğlen çemberi üzerindedir. Bu nedenle buna öğlenden üst geçiş de denir. Yıldızların meridyenden en büyük yükseklikteki geçişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü