Eğitim Sitesi

Yükleme durumu Nedir? Yükleme durumu Hakkında Kısaca Bilgi

Yükleme durumu Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Yükleme durumu:

Geçişli fiil taşıyan bir cümlede fiilin doğrudan doğruya etkilediği yani fiildeki işlevin etki bakımından üzerine yüklendiği adın içinde bulunduğu durum. Türkçede bu durum ya eksiz yahut da yalın veya iyelik ekleriyle genişletilmiş adlardan sonra gelen +(y)ı/+(y)u eki ile karşılanır: iş bulmak, ağaçlar+ı budamak, istedik+im+i getirdi gibi. Ancak, bu ek üçüncü şahıs teklik ve çokluk iyelik eklerinden sonra araya bir zamir n'si alarak +nı/+nu biçimine girer; Arkadaşımın yeni ev+i+ni gezdim.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Abartma: Söz biliminde bir duyguyu, bir düşünceyi veya bir olayı aşırı derecede büyüterek veya küçülterek anlatma: Kalbimin derinliklerinde dalgalanan ummanlar, Bu kız peri güzeli vb.

    Belirtme Sıfatı: 1. Adları işaret, soru, belirsizlik ve sayı bakımından belirten sıfat: bu yaz, şu ağaç, kaç gün vb. 2. Varlıkların sayısını, sırasını veya işaret yoluyla yerini belirten ya da onlarla ilgili soru soran kelimelere belirtme sıfatları denir.

    Düz Cümle: Yüklemi sonda olan cümle.

    Nitelik Zarfı: 1. Fiilin meydana geliş biçimini, sıfat ve zarfların niteliklerini belirten zarf: güzel konuşma, yanlış anlamak, bilerek yapmak vb. 2. Eylemlerin gösterdiği iş, oluş ya da hareketin nasıl yapıldığını belirten sözcüklere durum (nitelik) belirteci denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü