Eğitim Sitesi

Yivli Av Tüfeği Nedir? Yivli Av Tüfeği Hakkında Kısaca Bilgi

Yivli Av Tüfeği Terimi Hakkında Bilgiler

Balistik Terimi Olarak Yivli Av Tüfeği:

Namlu uzunluğu fişek yatağı hariç otuz santimetreden fazla, uzun menzilli ve delici güce sahip, sabit dipçikli, tam ve yarı otomatik atış yeteneği olmayan ve münhasıran avda veya atıcılıkta kullanılan ateşli-yivli silahları kapsar.

 

    Benzer Balistik Terimleri

    Hançer: Eğri ve sivri uçlu, çift ağızlı, kavisli yapıda namluya sahip bir tür bıçaktır.

    Antika silah: Eskiden kalma, değerli, belli bir özelliği olan, benzerlerine az rastlanan ve artık imal edilmeyen ateşli, ateşsiz silah ve bıçakları ifade eder. Kriminal Polis Laboratuvarlarında antika silah olduğu tespit edilen silahlar ruhsata bağlanabilir. Bu silahlara sadece bulundurma ruhsatı verilir. Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek Ateşli Silahlar, Parçaları ve Aksamları ile Mühimmatının Yasadışı Üretimine ve Kaçakçılığına Karşı Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 5095 Sayılı Kanun'un, Genel Hükümleri bölümünün 3. Maddesinin (a) şıkkında "Ateşli silah; antika ateşli silahlar veya taklitleri hariç, bir patlayıcı madde etkisiyle fişek, kurşun veya mermi atacak şekilde tasarlanan veya kolayca atacak hale getirilebilen namlulu herhangi bir taşınabilir silah anlamına gelecektir. Antika silahlar ve bunların taklitleri iç hukuk uyarınca tanımlanacaktır. Ancak 1899 yılından sonra üretilmiş olan silahlar hiçbir koşulda antika sayılmayacaktır." hükmü göz önünde bulundurularak silahların Antika olup-olmadıkları belirlenmektedir.

    Kalibre: Metrik sistemlerde milimetre (mm) olarak ifade edilen fişek ölçüleri, ABD ve İngiltere gibi Anglo-Sakson ülkelerinde kalibre (cal.) cinsinden ifade edilmektedir. Birimlerdeki bu farklılık ise kimi zaman karışıklıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle rakamsal değerlerin her iki birimdeki ifadesini bilebilmek için basit bir formülü kullanmak yeterli olacaktır. terimlersözlüğü.com Metrik sistemde ifade edilen bir fişek çapının kalibre cinsinden karşılığı nasıl hesaplanır? Öncelikle bilinmesi gereken, Anglo-Sakson ölçü sistemindeki inç kavramıdır. Bir inç, 25.4mm.'ye karşılık gelir. Metrik Birimdeki değer = (25.4/100)x Kalibre değeri Örnek: .38 Kalibre bir fişeğin çapının metrik birimdeki karşılığını öğrenmek için; (25.4/100) x 38 = 9.65 mm işlemini yapmak yeterli olacaktır.

    Kapsül: Ateşli silahlarda horozun ya da ateşleme iğnesinin darbesiyle ateşlenen, içerisinde kimyasal maddelerden oluşan ve darbeye çok hassas özel yanıcı ve patlayıcı maddelerin (Fülminat, antimon, sülfür, Baryumnitrat, Kurşuntiosiyanat ve Tetrasen) bulunduğu küçük ve yuvarlak bir metal parçadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Balistik Terimleri Sözlüğü