Yıldız Bilimi Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yıldız Bilimi:
Yıldız bilimi, bir yıldıza uygulanabilen her türlü bilimi içine alan genel bir addır. Yıldızların hareketleri, yıldızların evrimi, beyaz cüceler, nötron yıldızları, kara delikler, X-ışın kaynakları ve çekirdek tepkimelerinin hepsi yıldız biliminin konusudur.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:
Öz Hareket: Bir yıldızın gökyüzünde bir yılda yaptığı açısal yer değiştirme.
Gün Dönümü: Gecelerin uzamadan kısalmaya (22 Aralık), ya da kısalmadan uzamaya (22 Haziran) dönmesi olayı bu dönmenin olduğu tarih.
Gök Ada: Milyonlarca yıldızdan yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, Samanyolu gibi bağımsız uzay adası.
Zaman Denklemi: Gerçel güneş zamanı ile ortalama güneş zamanı arasındaki fark: E(t) = So - Sm. Burada So gerçel güneşin, Sm de ortalama güneşin saat açısıdır.
Küçük Gezegen (Asteroit): Bilinen dokuz büyük gezegene göre çok daha küçük olan (en büyüğünün çapı 770 km), Güneş çevresinde dolanan gökcisimlerinden her biri.
Ayyılı: Ay'ın on iki kez yeniaydan yeniaya gelmesi için geçen süre (354g 8sa 49dk).
Ağlı Ayna: Prizma kullanılmadan beyaz ışığı renklere ayırmak için, üzerine ince koşut teller ya da çizgiler yerleştirilmiş teleskop aynası.
Dünya Dışı Gezegen Bilimi: Dünya dışı gezegen bilimi, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili bilimler olan jeofizik ve alt dalları olan sismoloji, jeodezi, tektonik fiziği, jeoloji