Eğitim Sitesi

Yazıt Nedir? Yazıt Hakkında Kısaca Bilgi

Yazıt Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yazıt:

Bir olayın ya da kimsenin anısını tarih boyunca yaşatmak amacıyla, gömüt taşı, anıt gibi şeyler üzerine kazılmış yazı.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Yazıt:

Genellikle mermer, taş ve pişmiş toprak üzerine herhangi bir dilde yazılmış metinlerdir. Bir yapının, anıtın veya heykelin hangi tarihte kim tarafından kim için yapıldığını ya da çeşitli anlaşmaların, toprak başının kayıt altına alındığı, zaferlerin yüceltildiği yazıtlar, diğer ismiyle kitabeler arkeoloji buluntuları arasında önemli bir yer tutarlar. Yazıldığı dili anlamada değil kültürü tarihi açısında belge niteliği taşırlar. Tarihteki en ünlü yazıtlar arasında ilk yazılı antlaşma sayılan Mısırlılar ile Hititler arasındaki Kadeş Antlaşması veya Babil Kralı Hammurabi'nin kanunların yazıldığı bazalt taşından steli sayılırlar.

 

Sanat Terimi Olarak Yazıt:

1. Bir kimse veya bir olayın anısını yaşatmak için bir şey üzerine kazılan yazı, kitabe.

2. Etrafı silmeler, kornişler ya da kordonlar ile çevrili, içinde yazı olan taş.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Gazilik: Savaşa katılmış askerlere verilen unvan.

    Melik: 1. Padişah, hükümdar, sultan, hakan yerine kullanılan deyim. 2. Selçuklularda sultan tarafından bir eyaleti, bölgeyi yönetmekle görevlendirilen hanedan mensubu. 3. Türk-İslam devletlerinde Sultan'ın çocukları "Melik" unvanı ile anılmıştır.

    Taht: Padişahların törenlerde üzerine oturdukları büyük, süslü koltuk.

    İnsan Hakları Evrensel Bildirisi: İlk örneği 1688 yılında, İngiliz parlamentosu tarafından''İngiliz Yurttaşlık Hakları" bildirisi adıyla yayınlanmıştır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1776'da ve Fransız Devrimi sırasında 1789'da yayınlanmış ve getirdiği kurallar nedeniyle evrensel olduğu kabul edilen bildirilerde bu adı taşır. Bu bildirilerin en önemli hükümleri özet olarak şunlardır; 1) İnsanlar hakları bakımından özgür ve eşit doğarlar ve öyle yaşarlar. 2) Her siyasal topluluğun amacı insan haklarını korumaktır. Bu haklar özgürlük, mülkiyet güvenlik ve baskıya karşı direnmektir. 3) Özgürlük, başkalarına zarar vermeden her şeyi yapabilmektir. 4) Egemenlik ulusundur. Hiçbir kişi ve kuruluş ulusça verilmeyen bir egemenliği kullanamaz. 5) Özgürlüklerin sınırı ancak yasayla belirlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü