Eğitim Sitesi

Yazı Dili Nedir? Yazı Dili Hakkında Kısaca Bilgi

Yazı Dili Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Yazı Dili:

Yazı dili, adından anlaşılacağı üzere yazıda kullanılan dildir. Dilde birliği, anlaşma kolaylığını sağlamak için kullanılan kitap dilidir, kültür dilidir, edebî dildir. Konuşma dilinin her bölgenin doğal, günlük dili olmasına karşılık yazı dili, okuma yazmada kullanılan ortak dildir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Yazı Dili:

Kültür aktarıcılığı yapan, yazı yoluyla iletişim sağlayan dil.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Ses Aralığı: Bir insanın çıkartabileceği frekansların toplamına sesin genişliği denir.

    Karından Soluk Alma: Bu soluk alma tarzı diyaframdan nefes almadır. Bu şekilde soluk alınırken karın dışarı çıkar, diyafram aşağı iner ve karnı dışarı iter. Göğüs ve bel genişler, son kaburga kemikleri ile diğer kemiklerde dolaylı olarak genişler. Soluk verirken ise karın içeri girmeye başlar, diyafram eski haline döner yani yukarı çıkar, göğüs eski pozisyonunu alır.

    Ses Bükümü: Konuşurken ses perdelerinin değişmesine "büküm" adı verilmektedir. Ses çıkışı monoton olmayıp yüksek-alçak tonda, hızlı-yavaş arasında, duraklamalı-duraklamasız, vurgulu-vurgusuz arasında değişerek çıkmalıdır. Sesin değişirliğine yani bükümlülüğüne, sesin müzikselliği de denilebilir. Çevrenize dikkat ediniz herkesin birbirinden farklı konuşma biçimi vardır; çünkü bükümlülüğü farklıdır.

    Pes Ses: Bu sese göğüs sesi adı da verilmektedir. Hafif yavaş sesle söylenen, kulağa kalın titreşimlerle ulaşan seslere pes denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü