Eğitim Sitesi

Yatırım Nedir? Yatırım Hakkında Kısaca Bilgi

Yatırım Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Yatırım:

Belli bir getiri sağlamak amacıyla, belirli vadelerde birikimlerin yatırım araçlarına bağlanmasıdır.Yatırımcı yaptığı yatırımın maliyetini üstlenir. Bu onun riskidir. Eğer yatırımcı kendi öz fonlarını kullanarak yatırım yapıyorsa, en azından bu fonların maliyetini karşılaması gerekir. Yatırımcı, elindeki bu fonlarla tahvil alış satışı veya vadeli mevduat ile faiz geliri de sağlayabilir. Faiz hadleri, gelir seviyesi, borçlanabilme imkanları ve risk yatırımı etkileyen unsurlardandır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yatırım:

1. Parayı, gelir getirici, taşınır veya taşınmaz bir mala yatırma, mevduat, plasman.

2. Millî ekonominin veya bir ticaret kuruluşunun üretim ve hizmet gücünü artırıcı nitelikte olan aktif değerlerine yapılan yeni eklemeler, envestisman.

3. Bir çıkar veya kazanç sağlamak için yapılan davranış.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yatırım:

Tasarrufların yeni bir ekonomik mal üretmek amacıyla kullanılması.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Yatırım:

Paranın gelir getirmesi için döviz, altın, hisse senedi gibi taşınır mallarla, bina, arsa gibi taşınmaz mallara bağlanması, yatırılması.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yatırım:

Beslenme, barınma, eğitim gibi alanlar için yapılan harcamalar.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Bankalararası TL Aktarım Sistemi: TCMB’nin sahibi ve işleticisi olduğu EFT Sisteminin bir bileşeni olarak, bankaların birbirleri arasında gerçekleştirdikleri ödemeler ile yurt dışı finansal kuruluşlara sağladıkları muhabirlik hizmetlerine ilişkin bankacılık ödemelerinin elektronik ortamda gerçek zamanlı mutabakatını sağlayan sistemdir. (Interbank Payment System)

    Repo (Repurchase Agreement): 1- Bankaların kısa vadeli fon toplamak, kişi ve kurumların nakit fazlalıklarını değerlendirmek amacıyla kullandığı kısa vadeli finansal bir araç. 2- Bir kıymetin belli bir tarihte, belli bir orandan geri satım vaadi ile alımını ifade eder. İşleme konu olan kıymet ödünç verilen para için teminat niteliğindedir. Merkez bankası açısından repo işlemi Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde, piyasaya, işlem vadesi süresince, repoya tabi kıymetler karşılığında geçici olarak para verilmesini ifade eder. 3- Bir menkul kıymetin işlem başlangıç valöründe satılıp bitiş valöründe geri alınmasını ifade eder. Repo yapan taraf parayı kullanan taraftır. Açılımı "geri alım vaadiyle satış"tır.

    Dönen Kredi: Değişken meblağların geri ödenebildiği ve yeniden borç alınabildiği borç. Borç alınabilen azami tutar kredi limiti olarak adlandırılır. Borç genellikle herhangi bir özel satın alıma bağlanmaz. Kredi kartları dönen krediye erişim sağlar.

    Açık: Bütçe veya ödemeler dengesinde negatif balanstır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü