Eğitim Sitesi

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) Nedir? XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) Hakkında Kısaca Bilgi

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili):

SGML işaretleme dilinin bir alt başlığı olup yönlendirme iminin bir bilgi öğesinin nasıl görüntülendiğini değil, içinde taşıdığı bilgiyi tanımladığını gösterir (örnek: ürün sayısı, fiyatı, vb.). "Extensible" (genişletilebilir) XML imleri HTML’de olduğu gibi sınırlı ve önceden tanımlanmış değillerdir - yani imlerin elektronik belgeyi üreten kişi tarafından belge analiziyle yaratılmış ve tanımlanmış olması gerekmektedir. XML büyük çaplı elektronik basım gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış olup, HTML ile aynı web sayfasında kullanılabilecek esnek bir metin formatıdır.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Doktora Tezi: Doktora derecesi alabilme koşulu gereği lisansüstü öğrencisinin sunduğu bir konu hakkında genişletilmiş biçimdeki yazılı incelemesi (kitap gibi).

    Onaylı Basım (Authorized Edition): Bir eserin yazarının ya da varislerinin açık onayı ile yapılan basımı.

    Ödünç Alma: Bir kaynağı belirli bir süre içinde okumak, dinlemek veya izlemek için kütüphaneden ödünç almak üzere yapılan işlemidir. Ödünç alma süreleri kütüphaneden kütüphaneye değişir. Kaynakların ödünç alma işlemi Dolaşım/Rezerv Masaları veya Otomatik Ödünç Verme Makineleri kullanılarak gerçekleştirilir.

    Biyobibliyografya (Bio-bibliography): Eserlerin yazarı veya yazarları hakkında yaşam öyküsel kısa bilgi içeren bibliyografya.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü