Eğitim Sitesi

VTR (Video Tape Recorder ) Nedir? VTR (Video Tape Recorder ) Hakkında Kısaca Bilgi

VTR (Video Tape Recorder ) Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak VTR (Video Tape Recorder ):

1. Video Kayıt Cihazı. Üzerindeki panellerle, amatör kullanıcıların kullandıkları video sistemlerinde bulunmayan görüntü kareleri (Frame) üzerinde kullanıcının rahat bir şekilde çalışmasına imkân tanıyan elektronik kayıt ve okuma cihazı.

2. VTR terimi ülkemizde ayrıca şu anlamda da kullanılmaktadır. "Program sırasında, program aralarda girmek için hazırlanmış, önceden çekilmiş ve kurgulanmış kısa röportaj veya görüntüler"

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Dörtgen/Kare Tekniği: Genellikle ters piramit tekniğinin uygulanamayacağı yorumlayıcı haberler için geliştirilmiş, haberi oluşturacak verilerin tümü eşdeğerde olduğunda kullanılan, haberin kare ya da bloklar olarak düzenlendiği ve karede yer alan tüm paragrafların okur bakımından eş derece önemli olduğu yazım tekniği.

    Aktüel Ses (Kılavuz Ses): Stüdyodaki sunucunun kulağına kulaklıktan ulaşan ve çekim sırasında görüntüyle birlikte alınmış ses.

    Dekor: Program çekimi için kurulan sette yer alan, çekim tasarımını tamamlayan aksesuarlar.

    Objektif: Birden fazla merceğin bir araya gelmesinden oluşan ve görüntüyü oluşturmak üzere kameranın önüne takılarak görüntüsü alınacak nesnelerden yansıyarak gelen ışık dalgalarını toplayarak odaklanmış olarak ışığa duyarlı yüzeyler olan film ya da görüntü algılayıcısı (sensör) üzerine düşürmeyi sağlayan gereç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü