Eğitim Sitesi

Vergi Sorumlusu Nedir? Vergi Sorumlusu Hakkında Kısaca Bilgi

Vergi Sorumlusu Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Vergi Sorumlusu:

Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişiler vergi sorumlusudur. Birden fazla kişinin borçtan sorumlu tutulması halinde bu duruma zincirleme (müteselsil) sorumluluk denir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    En İyi Gayret Aracılığı: Halka arz edilecek sermaye piyasası araçlarının izahnamede gösterilen satış süresi içinde satılmasını, satılmayan kısmın ise ihraçcıya iadesini ifade eder.

    Tasarruf Açığı: Belirli bir dönemde, yurt içi toplam tasarrufların yurt içi toplam yatırımları karşılayamaması durumunda yatırımların karşılanabilmesi için gerekli olan dış finansman miktarıdır. (Savings Gap)

    Reel Faiz: Nominal faizin enflasyondan arındırılarak ifade edilen şeklidir.

    Opsiyon (Option): 1- Belirli bir kıymeti, önceden belli bir vade ve fiyattan alma-satma hakkı veren kontratlardır. Kontratı elinde tutan kontrata konu olan kıymeti alma (call-option) veya satma (put-option) hakkına sahip olurken, kontrattan kaynaklanan herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Kontratı satan (yazan) taraf ise vadede kontratı elinde tutan tarafın, kontrata konu olan kıymeti kontrat şartları içerisinde almak-satmak istemesi halinde, sözleşme hükümlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Opsiyonu satan (yazan) taraflar bu işlem karşılığı prim geliri elde etmektedirler. Belirsizliğin (volatilitenin) yüksek olduğu piyasalarda, kontrat karşılığı prim talepleri çok yüksek boyutlara ulaşabilmektedir. 2- Tercih, seçim. Bir varlığı (mal, döviz, menkul kıymet, faiz, vb.) belirli bir süre içinde, sabit bir fiyattan satın alma ve satma hakkı veren araçlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü