Eğitim Sitesi

Velî Nedir? Velî Hakkında Kısaca Bilgi

Velî Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Velî:

Tasavvufta, gizli bilgilerle donanmış, Dünya nimetlerine önem vermeyen Allah'a yaklaşan ve Allah tarafından korunduğu kabul edilen kimse. Ermiş. Yatır. (Çoğulu: Evliya).

 

Hukuk Terimi Olarak Veli:

Velayet hakkına sahip bulunan ana ve/veya baba.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Veli:

Çocuğun bakımı ve idaresi üzerinde olan, hâl ve hareketlerinden sorumlu bulunan kimse; şer'an çocuğun, delinin ve sefih insanın yetkilisi ve yöneticisi olan kimse; baba, büyük baba ve şer'î hâkim gibi.

 

Özel Eğitim Terimi Olarak Veli:

Öğrencinin anne/babasını veya kanunî sorumluluğunu üstlenen kişi.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Veli:

Ondokuz yaşından gün almamış (henüz reşit olmamış) küçüklerin anne ve babaları tarafından temsil edilmelerine velayet, böyle bir temsilde anne ve babaya ise veli denir. Medeni Kanunun 335. maddesine göre "Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır..." Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Gulam Sistemi: Savaşlarda ganimet olarak alınan genç erkek tutsaklardır. Büyük Selçuklu Devleti'nde gulam olarak orduya alınır ve sıkı bir eğitimden geçirildikten sonra aynı adı taşıyan ordunun neferleri arasına katılırlardı. Yaya olarak hizmet verir ve maaş alırlardı. Gulam: Köle, uşak anlamına gelmektedir.

    Şia: İslamiyette Hz. Ali yandaşlarına verilen ad.

    Bacıyân-ı Rum: Bacıyan-ı Rum (Anadolu Kadınlar Birliği), 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş, göçmen Türkmen kadınlardan oluşan bir topluluktur. "Bacı" kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir.

    İhtilal: Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü