Eğitim Sitesi

Veli Nedir? Veli Hakkında Kısaca Bilgi

Veli Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Veli:

Çocuğun bakımı ve idaresi üzerinde olan, hâl ve hareketlerinden sorumlu bulunan kimse; şer'an çocuğun, delinin ve sefih insanın yetkilisi ve yöneticisi olan kimse; baba, büyük baba ve şer'î hâkim gibi.

 

Hukuk Terimi Olarak Veli:

Velayet hakkına sahip bulunan ana ve/veya baba.

 

Tarih Terimi Olarak Velî:

Tasavvufta, gizli bilgilerle donanmış, Dünya nimetlerine önem vermeyen Allah'a yaklaşan ve Allah tarafından korunduğu kabul edilen kimse. Ermiş. Yatır. (Çoğulu: Evliya).

 

Özel Eğitim Terimi Olarak Veli:

Öğrencinin anne/babasını veya kanunî sorumluluğunu üstlenen kişi.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Veli:

Ondokuz yaşından gün almamış (henüz reşit olmamış) küçüklerin anne ve babaları tarafından temsil edilmelerine velayet, böyle bir temsilde anne ve babaya ise veli denir. Medeni Kanunun 335. maddesine göre "Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velayeti altındadır..." Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Vasiyet: İnsanın, ölümünden sonraki işler hakkında bulunduğu tavsiyeler. Örneğin, bazı işlerin kendisi için yapılmasını istemesi, malının bir kısmının birilerine verilmesini söylemesi ve evladı gibi yetki sahibi olduğu kimseler hakkında, birini vasî tayin etmesi. Ölmeden önce vasiyet yazmak sünnettir.

    Metaf: Tavaf edilen yer anlamına gelir. Mescid-i Haram içerisinde, Kâ'be'nin etrafında tavaf etmek için tahsis edilen yeri ifade eder.

    Kaside: Cenabı Hakkı ve Hz. Peygamber (sav)'i metheden şiirlerdir.

    Cizye: Müslüman devletlerde Müslüman olmayanlardan alman bir çeşit vergi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü