Eğitim Sitesi

Vaziyet Planı Nedir? Vaziyet Planı Hakkında Kısaca Bilgi

Vaziyet Planı Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Vaziyet Planı:

Yapılacak yapının parsel içindeki durumunu gösteren bir plandır. Yapının parsel sınırlarına olan mesafeleri ile arazi üzerindeki dış ebatlarını ve yapının yüksekliğini rakamlarla belirleyen, binanın kot aldığı röperli ve bu röpere göre bina köşelerine ait katları, yine rakamlarla gösteren imar planında yerinin tespitine yarayacak olan imar ve kadastro, pafta, ada ve parsel numaraları ihtiva eden, ölçekleri 1/200, 1/500, 1/1.000 olabilen planlar.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Göç: Fizikî veya coğrafî hareketlilik. Bir yerleşim biriminden, bir siyasî sınırı olan toprak parçasından başka bir yerleşim yerine doğru, fert, grup veya kitle hâlinde gerçekleşen bir hareket.

    Hafriyat: Kazı; kazılar; toprak kazma; toprak çıkarma.

    Tabii Zemin: Arazinin hafredilmemiş ve doldurulmamış hali.

    Kent Konseyleri: Seçilmiş yerel yönetim organlarının çalışmalarına halk katılımını ve denetimini sağlamak için, en alt düzeydeki yerel yönetim biriminden (mahalle/köy) yukarıya doğru örgütlenerek demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve uzmanların da katılımıyla oluşturulan meclisler. Not: 5393 sayılı Belediye Kanunu bu konuda şu düzenlemeyi içermektedir: Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır. Belediyeler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin, etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. (5393 Sayılı Belediye Kanunu, Madde 76)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü