Eğitim Sitesi

Varroa Nedir? Varroa Hakkında Kısaca Bilgi

Varroa Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Varroa:

Varroa akarı, bal arılarının bedenleri dışında yaşayan bir parazittir. Varroa hem ergin arılar, hem de gelişmekte olan yavruların kanını (hemolenfini) emdiğinden üzerlerinde beslendikleri arıları zayıflatarak arıların yaşam sürelerini kısaltırlar. Arıların bağışıklık sistemini bastırarak virüs ve enfeksiyonların yayılmasına sebep olurlar. Bunun sonucunda arılar üzerinde asimetrik kanatlar, çarpık bacaklar ve kısalmış karın (abdomen) gibi etkiler görülür. Düşük seviyelerdeki Varroa istilalarında bile ergin arılar zayıflar ve ömürleri kısalır (%50'ye kadar), yavrular ise gelişimlerini tamamlayamazlar. (Varroa jacobsoni, Varroa destructor, Arı akarı)

 

    Benzer Arıcılık Terimleri

    Arıcı mahmuzu: Çerçevelere takılan teller ile kılavuz peteği birbirine yapıştırmak için kullanılan kollu bir makara.

    Destekleme kovanı: Arılı, yavrulu, çiçektozu veya ballı çerçeveleri alınarak, diğer kovanları desteklemek için kullanılan kovan.

    Kılavuz (ham, temel) petek: Balmumundan yapılmış, altıgen işçi arı gözü izleri olan ve çerçeve içi ölçüsünde kesilmiş balmumu levhaları.

    Çiçek tozu (Polen) hamuru: Taze toplanmış ya da kurutulmadan derin dondurucuda saklanmış çiçektozlarının süzme bal ya da şeker şurubu ile yoğrularak ekmek hamuru kıvamına getirilmiş hali.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü