Eğitim Sitesi

Vakıf Arazi Nedir? Vakıf Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Vakıf Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Vakıf Arazi:

1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

2. Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılamaz, satın alınamaz, miras bırakılamazdı.

3. Gelirleri cami, medrese, şifahane, imarethane, kervansaray gibi din, bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardır. Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilemezdi. Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayırsever kişiler tarafından karşılanmaktadır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vakıf Arazi:

Selçuklular'da geliri sosyal yardım kurumlarına ayrılan topraklardır.

Osmanlı Devleti'nde geliri cami, hastane, kervansaray, medrese gibi bilim ve hayır kurumlarının yapımı, idaresi ve bakımı için ayrılan topraklardı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Devletçilik: Ekonomik ve toplumsal bütün görevlerin ve eylemlerin devlet tarafından yönetimidir. Devletçilik düşüncesi özellikle ulusal ekonomiyi koruyuculuk ve sanayileme sorunlarında toplanır. Ülkemizde ulusal burjuvazinin ekonomik yatırım yapacak yeterli gücü olmaması nedeniyle, yatırımların devlet eliyle yapılmasıdır. Bir zorunluluk sonucu ortaya çıkan bu ilke liberalizm ile çelişmez. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

    Maktu: Kesin olan, değiştirilemez fiyat.

    Lâğım: 1- Yer altında, düşman hatlarının altına veya gerisine geçmek için açılan dar yol. 2- Kanal. Pis su yolu.

    Dahiliye Nazırı: Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut Dönemi'nden itibaren bu günkü İçişleri Bakanlarının yaptığı işleri yapanlara verilen addır. Bu makama Mülkiye Nezareti de denirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü