Eğitim Sitesi

Uygarlık Tarihi Nedir? Uygarlık Tarihi Hakkında Kısaca Bilgi

Uygarlık Tarihi Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Uygarlık Tarihi:

Bir milletin coğrafi çevresini, din, hukuk, ahlak, iktisat, güzel sanatlar gibi kurumlarını ve siyasi hayatını genel hatlarıyla gösteren tarih kolu.

 

Tarih Terimi Olarak Uygarlık Tarihi:

Toplumların yaşamlarını her yönüyle inceleyen bilim dalıdır. Bütün ulusların meydana getirdikleri uygarlık eserlerini, kültür ve medeniyet ürünlerini inceler.

Örneğin : Çin Uygarlığı, İslam Uygarlığı vb.

Uygarlık tarihini oluşturan kültür tarihleri;
Felsefe Tarihi
Dinler Tarihi
Ekonomi Tarihi
Siyaset Tarihi
Edebiyat Tarihi
Bilim Tarihi
Mimarlık Tarihi
Askeri Tarih

Uygarlık ;
- Bir ülke veya toplumun maddi ve manevi varlıklarının; bilim, sanat, düşünce ve teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder.

- Uygarlık ve medeniyet çoğu zaman aynı anlamda kullanılır.

- Uygarlığın, Batı uygarlığı, İslam uygarlığı, Hint uygarlığı vb. şeklinde sınıflandırılmasının temelinde söz konusu toplumların yaşam tarzı, inanış ve gelenekleri vardır.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Tekke: Dayanmak, dayanılacak yer anlamı taşıyan bu sözcük, aslında bir tarikata bağlı olan dervişlerin ya da kimselerin toplandıkları, tarikatın gereklerini yerine getirdikleri yapıyı adlandırır.

    Türkü: 1. Belli bir ezgisi olan ve hece ölçüsüyle yazılan anonim halk şiiri nazım şekli. 2. Kendine has ezgiyle söylenen halk şiiri nazmı biçimi. Türküler bent ve nakarat adı verilen iki bölümden oluşur.

    Bilinç Akımı Tekniği: Roman, öykü, anlatı gibi kurmaca türlerde insanı, düşüncelerinin dümdüz akışı içinde değil; düşleri, izlemleri, iç dünyası ve bilinçaltıyla yansıtmak için başvurulan yol.

    Redif: Şiirde, kafiyeden sonra gelen, yazılışı ve anlamı aynı olan sözcüklere ya da aynı görevli eklere verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü