Eğitim Sitesi

Üye Tamsayısı Nedir? Üye Tamsayısı Hakkında Kısaca Bilgi

Üye Tamsayısı Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Üye Tamsayısı:

Anayasa'da belirlenen toplam milletvekili sayısı olup, 550'dir. Çeşitli nedenlerle Meclis üyeliklerinde boşalma olması bu sayıyı değiştirmez.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Üye Tamsayısı:

Anayasa’da belirlenen toplam milletvekili sayısı olup 550’dir. Çeşitli nedenlerle Meclis üyeliklerinde boşalma olması üye tamsayısını değiştirmez; hesaplamalar 550 üzerinden yapılmaya devam edilir.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme): Genel Kurul'da kanun tasarı veya teklifinin tümünün oylanmasından önce daha önce kabul edilen belli bir maddesinin yeniden görüşülmesidir. Yeniden görüşme önergesi Hükümet veya esas komisyonca bir defaya mahsus olmak üzere istenebilir.

    Muhalefet Partisi: Demokraside iktidarın dışında kalan partilerden her biri.

    İdare Amiri: TBMM Kampusu içerisinde düzeni ve güvenliği sağlamak, Meclis'e girişte kolaylık sağlayan özel giriş kartlarını vermek, Meclis içersinde dağıtılacak kitap, broşür, davetiye gibi basılı evrakların dağıtımına izin vermekle görevli Başkanlık Divanı üyesidir.

    Gündem (Komisyon): Komisyon başkanlarınca belirlenen ve komisyonun toplantı gün ve saati ile hangi işleri görüşeceğini gösteren belgedir. Komisyon gündemleri komisyon üyelerine, teklif sahiplerine, siyasi parti gruplarına, ilgili bakanlıklara ve davet edilen diğer ilgili kurumlar ile STK'lara gönderilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü