Eğitim Sitesi

Usûl Nedir? Usûl Hakkında Kısaca Bilgi

Usûl Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Usûl:

Yol ve Esas manasına gelir. Sûfinin mertebeler kat ederken uyması gereken esaslarıdır.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Usul:

Bir amaca erişmek için izlenen düzenli yol, tutulan yol, yöntem.

 

Hukuk Terimi Olarak Usul:

Bir yasama veya idare işleminin hazırlanması, yapılması veya yürürlüğe konması sırasında uyulması gereken hükümler ve izlenecek yollar.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Usul:

Türk müziğinde çeşitli zamanların belli bir şekilde sıralanmasıyla meydana gelen, belli kalıplar halindeki sayı veya vuruş guruplarıdır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Usul:

Bir amaca erişmek için izlenen düzenli yol, tutulan yol, yöntem, tarz.

 

    Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri

    Tefrika: Arapça, ayrılık demektir. Dünyaya, masivaya dalmak, cem'den uzak kalmak

    Zikir: Zikir, her işte Allah'ı hatırlamak, zihinde tutmak, yâd etmek, unutmamak ve anmak, kendini gafletten kurtarmak, kulun Allah'ı dille ve kalple anması anlamında Kur'an kaynaklı bir tasavvuf kavramıdır. Gaflet de Allah'ı unutmak demektir. Mutasavvıflara göre gerçek zikir, Allah'ı çok sevmek, O'ndan nasıl korkulmak gerekiyorsa öyle korkmaktır.

    Silsile: Tasavvufi yolların hepsinde günümüzdeki mürşitten Hz. Peygamber'e kadar ulaşan bir manevi zincir söz konusudur. Bu zincirin tarihsel olarak sağlıklı oluşu tasavvufi feyiz ve bereketin intikalinde çok önemlidir. Bir tasavvuf yolunun sağlamlığının en büyük delili sahih bir silsileye sahip oluşudur.

    Edep: Her konuda haddini bilip, sınırı aşmamak, insanlara iyi muamelede bulunmaktır. Sünnet üzere yani Peygamberimizin buyurduğu ve davrandığı gibi hareket etmek, hatâya düşmekten sakınmak anlamına gelir. Terbiye ve güzel ahlaka da edep denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü