Eğitim Sitesi

Ünlem Nedir? Ünlem Hakkında Kısaca Bilgi

Ünlem Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Ünlem:

Söyleyenin duygusal tepkisini dile getiren; korku, sevinç, şaşkınlık,acıma gibi duygularla birlikte çağrı, buyruk, yasaklama bildirerek bir başına cümle oluşturan sözcüklere verilen addır. (Haydi!, Ey!, Vay! vb.)

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ünlem:

Konuşanın korku, sevinç, acıma, şaşkınlık gibi her türlü duygu ve heyecanını etkili ve kısa bir biçimde anlatmaya, seslenmeye, çağırmaya yarayan ve kısmen bağımlı kelimeler sınıfına giren kelime veya kelimeler: a!, e!, ah!, ay! vb.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Ünlem:

Türlü duyguları anlatan veya bir doğa sesini yansıtan kelime, nida.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Müseddes: Divan şiirinde altı dizelik bentlerden oluşan nazım biçimi.

    Anjanbman: Şiirde cümlelerin bir dize ya da beyitte bitmeyip diğer dize, beyit veya bendlere kaymasıdır. Türk şiirine Fransız şiirinden geçti. Servet-i Fünun döneminde yaygınlaştı. Düzyazıyı şiire yaklaştıran önemli bir üsluptur. Örneğin: Geçen akşam eve geldim. Dediler: Seyfi Baba Hastalanmış, yatıyormuş. - Nesi varmış acaba? - Bilmeyiz, oğlu haber verdi geçerken bu sabah. - Keşke ben evde olaydım... Esef ettim. Vah vah! Bir fener yok mu, verin... Nerde sopam? Kız çabuk ol... Gecikirsem kalırım beklemeyin. Zira yol Hem uzun, hem de bataktır... Mehmed Âkif

    Selâmet: Cümlelerin doğru ve sağlam olması. İfadenin düşük, eksik olmaması gerekir.

    Özyaşamsalöyküsel Roman: Konusu, yazarının yaşamı olan roman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü