Eğitim Sitesi

Ünlem Nedir? Ünlem Hakkında Kısaca Bilgi

Ünlem Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ünlem:

Konuşanın korku, sevinç, acıma, şaşkınlık gibi her türlü duygu ve heyecanını etkili ve kısa bir biçimde anlatmaya, seslenmeye, çağırmaya yarayan ve kısmen bağımlı kelimeler sınıfına giren kelime veya kelimeler: a!, e!, ah!, ay! vb.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Ünlem:

Türlü duyguları anlatan veya bir doğa sesini yansıtan kelime, nida.

 

Edebiyat Terimi Olarak Ünlem:

Söyleyenin duygusal tepkisini dile getiren; korku, sevinç, şaşkınlık,acıma gibi duygularla birlikte çağrı, buyruk, yasaklama bildirerek bir başına cümle oluşturan sözcüklere verilen addır. (Haydi!, Ey!, Vay! vb.)

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Süreksiz Ünsüz: Ses değeri sürekli olan"b, c, d, g" gibi ünsüzler.

    Yükleme Grubu: Yükleme durumu eki almış bir ad ögesinin başka bir ad ögesi ile oluşturduğu ad ve sıfat görevindeki söz grubu: Başkanlarını görmek için gelmişler. (ad) Çarşıda pazarda gördüğüm insanları tasvir kolay mı?

    Rivayet Birleşik Kipi: Bildirme ve tasarlama kiplerine, ek fiilin duyulan geçmiş zamanının getirilmesiyle oluşturulan birleşik kip. Görülen geçmiş zaman kipi ile emir kipinin rivayet birleşik kipleri yoktur.

    Cümle Vurgusu: 1. Konuşurken veya okurken bir cümlenin sözcüklerinden biri diğerlerine göre daha baskılı, kuvvetli söylenir. Buna cümle (tümce) vurgusu denir. 2. Konuşma sırasında, cümlenin anlamına bağlı olarak, kelimeler arasında yer değiştirebilen ve kelimelerin, kelime gruplarının kendi vurgularından daha güçlü olan vurgu. Normal durumlarda cümle vurgusu yüklem üzerindedir. Cümle vurgusunu daha belirgin hale getirebilmek için cümle düzeninde de değişiklik yapılabilir: Ahmet bu gün beklediğiniz paketi getire'cek. Ahmet bu gün beklediği'niz paketi getirecek. Ahmet beklediğiniz paketi 'bu gün getirecek, gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü