Eğitim Sitesi

Tutarlılık Nedir? Tutarlılık Hakkında Kısaca Bilgi

Tutarlılık Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tutarlılık:

1- Akıl ve mantık ilkeleri ile uyumlu olma(Akla mantığa uygunluk)

2- En az bir yorumlaması doğru olan önermelerin özelliği.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Tutarlılık:

Kişinin anlattıklarının önceki anlattıklarıyla çelişmemesi. Yazıda çelişkili düşünceler ileri sürmemek sık sık düşünce değiştirmemek demektir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Rejim: Yönetme, düzenleme biçimi, düzen. Bir devletin yönetim biçimi.

    Sessiz Konuşma: Düşünme işleminin imgelemede olduğu gibi nesnelerin görüntüleriyle değil, kavramların ve sözcüklerin zihinde canlandırılmasıyla yapılmasıdır. Davranışçı ruh bilim uzmanlarından olan Watson'a göre içimizden söylediğimiz (o sözcüğü içimizden söylerken farkında olmadan küçük kas hareketleri de yaparız) bir sözcük başka bir sözcük için uyaran görevi yapar ve bu işlem zincirleme olarak devam eder ve düşünme gerçekleşir. Bir davranış bazen sözel olarak düşünülemez motor alışkanlıkla "içsel hareket" şeklinde zihnimizde canlandırılarak düşünülür.

    Cins: 1- Genel nitelikleri aynı olan nesnelerin tümü. 2- Cins, "altında türlerin sıralandığı şeydir" diye tanımlanabildiği gibi, "gerçekleri farklı olan şeylere, bunlar denir diye sorulduğunda verilen yanıttır" biçiminde de tanımlanabilir. Örneğin, "domates, biber, patlıcan nedir?" diye sorulduğunda, "sebze" yanıtı cinsi gösterir. İçlem açısından bakıldığında "cins, özellikler yığınıdır."

    Toplumsal değer yargıları: Toplumun düşünce ve inanışları mal ve hizmetlerin değerlerinin belirlenmesinde etkili olur. Örneğin; Domuz etinin Müslüman toplumlarda ekonomik değeri yoktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü