Eğitim Sitesi

Tuğla Nedir? Tuğla Hakkında Kısaca Bilgi

Tuğla Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Tuğla:

Duvar örmekte kullanılmak üzere kalıplara dökülerek kurutulduktan sonra harman ocağı veya fırınlarda pişirilen toprak malzemedir. Türk standartlarındaki tuğla, 5 x 3 x 19 cm'dir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Tuğla:

Duvar örme malzemesi olarak kullanılan tuğla; kil, killi toprak ve kumun, gerektiğinde tuğla ve kiremit tozunun, su ile hamur hale getirilip kalıplanmasını takiben kurumaya bırakılmasının ardından, kuruyan kalıpların 800 C - 1000 C sıcaklıktaki fırınlarda pişirilmesiyle elde edilen malzemedir. Elde ediliş şekillerine ve özelliklerine göre çeşitleri mevcuttur.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    İmaret: Yoksullara ve öğrencilere yiyecek dağıtmak için kurulmuş hayır kurumu.

    Kil: 1- Çapı; 0,005 mm'den küçük olan toprak parçacıkları. 2- Porselen ve seramiğin ana maddesi olan ve hidratlı Alüminyum Sülfat olan yoğrulabilen, kuruduğunda ise kırılmaya karşı direnç gösteren malzeme.

    Ters Perspektif: Resim sanatında kaçış noktasının, betilerin ardında ve ufuk çizgisi üzerinde değil, betilerle seyirci arasında yer aldığı perspektif türü. Böyle bir perspektifte betilerin seyirciye göre daha uzakta olan kesimleri küçük görüneceklerine, aksine daha irileşirler. Bu nedenle betimlenen nesneler gerçektekinin tam tersi bir görünümde resmedilmişlerdir. Ters perspektif Ortaçağ boyunca hem Batı, hem de Doğu sanatında egemen olmuştur. Batı'da Rönesans'la birlikte ortadan kalkar.

    Sütun Bileziği: Bir sütun gövdesini saracak şekilde madeni çember. Bu çemberin amacı sütunun ağırlık altında dağılmasını önlemektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü