Eğitim Sitesi

Transpirasyon Nedir? Transpirasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Transpirasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Transpirasyon:

Terleme. Suyun, gövdeden yukarıya doğru çıkarak iletim basıncı yardımıyla bitki yapraklarından buharlaşması.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Lizozom: - Hücrenin midesi şeklinde görev yapar. İçerisinde 50 çeşit sindirici sıvı (enzim) bulundurur. Hücrede büyük yapılı besinlerin (protein, yağ, şeker) sindirilmesini sağlar. - Tek zarlı kese şeklinde bir organeldir. - Yıpranmış ve yaşlanmış organelleri parçalayıp sindirir. - Hayvansal hücrelerde bulunurken bitkisel hücrelerde bulunmaz. - Lizozom oluşumuna katkısı olan organeller: Ribozom, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı - Lizozom organelinin çeşitli nedenle zarı yırtılıp enzimleri hücre içine dağılırsa enzimler hücreyi sindirmeye başlar. Bu olaya otoliz denir. Bu nedenle bu organele intihar organeli de denir.

    Triplet Kod (Üçlü şifre): Bir peptid zincirinde bulunan amino asitlerin sırasını belirleyen ve DNA'daki genetik bilgi birimleri olan kodonların (şifre) üç nükleotid sırası.

    Radyoaktif Kirlilik: Radyoaktif maddelerin ekosistemde birikerek belirli değerlerin üzerine çıkmasına radyoaktif kirlilik denir. Nükleer santraller, röntgen ve tomografi cihazları gibi etkenler radyoaktif kirliliğe neden olur. Radyoaktif kirlilik; canlılarda mutasyona yol açtığı gibi başta kanser olmak üzere radyasyon yanıkları, genetik bozukluklar ve bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olur.

    Kemiozmoz: Proton (H+) derişimi farkından dolayı protonların zardan geçişi sırasında ATP sentaz aracılığıyla ATP sentezleme mekanizması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü