Eğitim Sitesi

Tonaj Ölçüleri Nedir? Tonaj Ölçüleri Hakkında Kısaca Bilgi

Tonaj Ölçüleri Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Tonaj Ölçüleri:

GROS TONAJ : Geminin bütün kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacminin 100 ft³ veya 2.83 m³ değerine bölünmesiyle elde edilen tonaj türüdür.

NET TONAJ : Geminin tüm kapalı yerlerinin tonajı olan gros tonajdan, para kazanılmasında rolü olmayan makine, kazan, personel ve gemi işleri için kullanılan yerlerin hacminin çıkartılması ile elde edilen tonaj değeridir.

DETVEYT TONAJ : Bir geminin taşıyabileceği maksimum ağırlık miktarıdır. Bu miktar yüklü deplasmanla boş deplasman arasındaki farktan elde edilir. Bu tonaja; yük, stor, yakıt, yağ, su ve balast gibi ağırlıklar girer.

DEPLASMAN TONAJ : Bir geminin belirli bir durumda yüzerken taşırmış olduğu suyun miktarıdır.

BOŞ DEPLASMAN : Tekne, makine, donanımlar, yedek parçalar ve tüm bağlı cihazlar, stimli gemi ise çalışması için gerekli olan kazan suyu ağırlıklarının toplamıdır.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Gradin Yakası: Bir yelkenin yan kenarları.

    Orsada Kazanmak: Bir teknenin orsa seyrinde rügar altına az düşerek, istediği tarafa gidişte rüzgar şiddet farklarından faydalanarak açı kazanması. 

    Açık Düşmek: Herhangi ibr mevkiye nazaran bulunulması arzu edilen mesafeden bir sebep veya etki nedeniyle uzakta bulunmaktır. 

    Badarna Etmek: Bir halatın aşınmaması için üstünün halat veya koruyucu bir malzeme ile sarılması 

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü