Eğitim Sitesi

Tezkere Nedir? Tezkere Hakkında Kısaca Bilgi

Tezkere Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Tezkere:

Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.

 

Tarih Terimi Olarak Tezkere:

1- Askerlik görevinin bittiğini bildiren resmi belge.

2- Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tezkere:

Bir iş için izin verildiğini gösteren belge.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Tezkere:

Parlamento uygulamasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, TBMM komisyon başkanlıkları ve milletvekillerine ait olup Genel Kurulun bilgisine veya onayına sunulması gereken resmî evraktır.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tezkere:

Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Erken Seçim: Herhangi bir nedenle, Anayasa'da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimdir. Erken seçim, Meclis'in bu yönde bir karar alması veya Anayasa gereği Cumhurbaşkanı'nın kendisine tanınan seçimlerin yenilenmesini isteme yetkisini kullanması üzerine yapılır.

    Esas Komisyon: Nihai kararı veren ve raporu Genel Kurul görüşmelerinde esas alınan komisyondur. Kanun tasarı ve tekliflerinin TBMM Başkanlığı'nca komisyonlara havalesi sırasında hangi komisyonun esas komisyon olacağı belirlenir.

    Değişiklik Önergesi: Kanun tasarı ya da teklifinin maddelerinde değişiklik yapmayı sağlayan önerilerdir. Komisyonlarda komisyon üyelerince, Genel Kurul'da ise milletvekilleri ve Hükümet tarafından değişiklik önergeleri verilebilir. İşlem gören önergelerden kabul edilenler çerçevesinde tasarı ve teklif metinleri nihai şeklini almaktadır.

    Başkanvekili: TBMM Başkanının yerine Genel Kurul oturumlarını yöne- ten Başkanlık Divanı üyesidir. 4 başkanvekili bulunmaktadır ve başkanvekillerinin hangi birleşimleri yöneteceklerine Başkan karar verir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü