Eğitim Sitesi

Teokrasi Nedir? Teokrasi Hakkında Kısaca Bilgi

Teokrasi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Teokrasi:

1. Bir devletin, yapılanması, yönetimi özellikle hukuk kurallarının din esaslarına dayandırılması.

2. Egemenlik kaynağını dini kurallardan alan yönetim biçimi.

3. Devlet ve toplum düzeninin işleyişinde etkili olan kuralların dine göre belirlendiği bir yönetim biçimidir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Teokrasi:

1- Tanrı'nın tek yönetici, mutlak bir kudret sahibi biricik varlık olduğu, iktidarın Tanrı'dan geldiği ve bu iktidar ya da gücün, yalnızca Tanrı'nın yeryüzündeki elçisi tarafından kullanıldığı inancına dayanan siyasi toplum düzeni.

2- Dini inanç çerçevesinde planlanmış olan kurallar bütünü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Teokrasi:

Siyasi iktidarın, Allah'ın temsilcileri olduklarına inanılan din adamlarının elinde bulunduğu toplumsal, siyasi düzen, din erki.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Afaroz: Kişiyi dinden çıkarma cezasıdır. Aforoz edilen kişi ile toplum bütün ilişkilerini keserdi. Kral bile aforoz edilebilirdi.

    Dahiliye Nazırı: Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut Dönemi'nden itibaren bu günkü İçişleri Bakanlarının yaptığı işleri yapanlara verilen addır. Bu makama Mülkiye Nezareti de denirdi.

    Yurtluk Arazi: 1. Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı. 2. Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak Türkmen boylarına verilen sınır boylarındaki arazilerdir. Tımardan farkı, hizmet karşılığı verilmemesidir.

    Gulâm: Köle, uşak, kul; küçük yaşlarda saray adına satın alınan veya toplanan, sonra askerî ya da göreceği diğer hizmetler için özel olarak yetiştirilen köleler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü