Eğitim Sitesi

Teminat Nedir? Teminat Hakkında Kısaca Bilgi

Teminat Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Teminat:

Garanti, güvence. Riskin geri dönüşümünü sağlamak üzere alınan bir tür garanti. Kredinin geri ödenmemesi durumunda teminatın nakde çevrilmesi ve bu nakitle kredinin ödenmemiş anapara, faiz ve diğer masraflarının tahsil edilebilmesi amaçlanır. Bir yatırımcının pozisyon açabilmesi için yatırması gereken para ve özkaynaktır.

 

Hukuk Terimi Olarak Teminat:

Belli bir hukuksal durumu (genellikle borcun ödenmesini) sağlamak için verilen garanti.

 

İnşaat Terimi Olarak Teminat:

Üçüncü bir kişinin ürün (veya iş) kalite veya miktarı veya yeterli performansı üzerinde belirli bir süre için sözleşmede verdiği ve gerçekleşmemesi halinde yasal yaptırımı gündeme gelen karşılık.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Kota: 1- IMF üyelerinin bu uluslararası kuruluşta oluşturdukları fondaki payları. 2- Ayrılan bir para ile alınacak malın çeşidini ve her çeşidin oranını gösteren liste. 3- Bir ülkenin genellikle ithal mallarına koyduğu miktar sınırlaması, ithaline izin verilecek mal hacminin hükümetler tarafından fiziki miktar veya değer olarak sınıflandırılması anlamlarında kullanılır.

    Temettü: Hissedarların bir şirketin belli bir dönem içinde elde ettikleri kardan aldığı, hisse veya nakit olarak dağıtılan pay.

    Eximbank: ABD İhracat-İthalat Bankası (Export-Import Bank). Amerikan hükümetinin başlıca uluslararası finans kuruluşlarından biridir. 12 şubat 1934'te ``Washington İthalat-İhracat Bankası'' adıyla kurulmuştur. Amacı, ihracatın finansmanına katkıda bulunmaktır. 13 mart 1968 tarihli bir yasa ile adı bugünkü halini almıştır. ABD ile ticaret ilişkilerini sürdürebilmek için geçici dolar sıkıntısı çeken ülkelere tarım meta kredileri de verir. İhracat kredisinin yanı sıra ihracat sigortası da sağlayarak dış ticareti destekler. Banka kredilerinden, Amerikan mallarının ithalinde kullanılmak koşuluyla özel yabancı şirketler, yabancı hükümetler ve çok uluslu Amerikan şirketleri de yararlanmıştır.

    Reel Sektör (Reel Kesim): Ulusal ekonomide tarım, sanayi ve hizmetler ana sektörlerinde üretici ve tüketici konumundaki bireylerin tümünü temsil eden kesimdir. Bu kesimin gerçekleştirdiği tasarruflar finansal kesim tarafından toplanır ve tekrar reel kesime kullandırılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü