Eğitim Sitesi

Telkin Nedir? Telkin Hakkında Kısaca Bilgi

Telkin Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Telkin:

Bir duyguyu, bir düşünceyi aşılama

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Telkin:

1. Bir duyguyu, bir düşünceyi aşılama. Ölmek üzere olan kişinin yanında Allah'ın varlığını ve birliğini, Hz. Muhammed'in peygamberliğini hatırlatmak amacıyla yüksek sesle "kelime-i tevhit" okuma.

2. Cenaze kabre konulup bütün işlemler tamamlandıktan ve cenaze merasimine katılanların mezarın başından ayrıldıktan sonra, din görevlisi veya bilen bir kişi tarafından imanın esaslarının hatırlatılmasından ibaret olan faaliyettir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Telkin:

Bir duyguyu, bir düşünceyi aşılama.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Telkin:

Bilinç dışı bir sürecin aracılığıyla, kişinin ruhsal veya fizyolojik alanıyla ilgili bir düşüncenin gerçekleştirilmesi.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Telkin:

Arapça, birine bir söz anlatmak, öğretmek, dikte etmek anlamlarında kullanılan bir kelime. Tarikata yeni giren kişiye şeyhin zikir öğretmesi. Cenaze defnedildikten sonra, hocanın, kabir suali ile alakalı olarak yaptığı konuşma veya seslenişe, telkîn denir. Özellikle Mevlevîlikte, şeyh, müride telkinde bulunduğu için, o müride, ölünce telkîn verilmez.

 

    Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

    Kerem: Ululuk, büyüklük, asalet, iyi, cömert, iyilik, cömertlik, af, bağış anlamlarına gelen kerem, dinî bir kavram olarak ihsan, lütuf, kolay ve rahat bir şekilde mali yardımda bulunma, karşılıksız yardım demektir. Cömert ve mert kişiye kerîm denir.

    Ba's: Yeniden dirilme, diriltme.

    Necdet: Kahramanlık, yiğitlik, efelik.

    Ümmet: 1. Topluluk, cemaat, millet. 2. Din ve inanç birliği temelinde bir araya gelen ve aynı peygambere bağlanan insanlar topluluğu, bir din üzerinde birleşen millet.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü