Eğitim Sitesi

Telif Hakkı Nedir? Telif Hakkı Hakkında Kısaca Bilgi

Telif Hakkı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Telif Hakkı:

Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir 'C' harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yaratının telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce 'copyright' kelimesini ifade eder.

 

Hukuk Terimi Olarak Telif Hakkı:

Bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eserden doğan haklarının hepsi, telif, yazar hakkı.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Telif Hakkı:

Yasalarla belirli kişilere verilmiş, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili haklar.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Devletçilik: Ekonomide devletin vatandaş ile iş birliği içinde çalışmasıdır. Devletin ekonomik hayatın içinde yer almasıdır. Yani gerektiğinde fabrika ve şirket kurup işletmesidir. Bu ilke ekonomiyle ilgilidir. Devletçilik ilkesi, büyük sermaye gerektiren ağır sanayi işletmelerinin kurulması amacıyla uygulamaya konmuştur. Bu sayede demir çelik, dokuma, cam ve şeker dalları kısa sürede kurulmuştur. Devletçilik ilkesi, ekonomik kalkınmanın yanında sosyal ve kültürel kalkınmayı da amaçlar. Devletçilik ilkesi sayesinde temel ihtiyaçlar ülke içinden karşılanır hale gelmiştir. Özellikleri: - Devletin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kalkınmasını amaçlamıştır. - Vatandaşların özel iş yerleri kurmalarını destekler ve örnek olur. - Devlet, ülkedeki ekonomik kaynakları belirler ve işletir. - Ekonomi, yatırım, kamulaştırma bu ilkeyle ilgilidir.

    Kimsesiz Çocuklar: Anası, babası, yakını, akrabası olmayan çocuklardır.

    Pazar: 1. Satıcıların belirli günlerde mallarını satmak için sergiledikleri belirli geçici yer: Perşembe pazarı, Salı pazarı. 2. Belli bir şeyin satıldığı yer. 3. Alım, satım, alışveriş.

    Spastik: Beyin zedelenmesi yüzünden kasları istemsiz olarak kasılmış kimse.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü