Eğitim Sitesi

Tekçilik (Monizm) Nedir? Tekçilik (Monizm) Hakkında Kısaca Bilgi

Tekçilik (Monizm) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tekçilik (Monizm):

Gerçekliğin temeli olarak yalnızca tek bir ilkeyi kabul eden öğreti.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Hipotez (denence): 1- Belli bilgilere imkân sağlamak, bağlantıları anlaşılır kılmak, olayları açıklamak üzere geçici olarak konmuş bilimsel öneri. 2- Araştırmanın başlangıcında henüz doğruluğu veya yanlışlığı kestirilemeyen bir öneri veya ön beklenti.

    Pyrrhonculuk: Bilginin göreceliğini savunan kuşkucuların biri de M.Ö. 365-270 yılları arasında yaşamış İlk çağ filozoflarından Pyrrhon ve onun okuludur. Pyrrhonculuk; akıl, şeylerin özünü, görünüşlerin ardındaki gerçekliği kavrama yetisi taşımadığından, insanların ilkece salt kendilerine görünenleri, yani duyumlarımızın bize verdiklerini, göründükleri biçimleriyle bilebileceklerini ileri sürer. A. Baki Güçlü v.d, Pyrrhonculuk, Felsefe Sözlüğü içinde, s. 1189-1190.

    Fizikötesi(Metafizik): Felsefenin tecrübeden hareket ederek reelin akli izahını araştıran felsefe bölümü;metafizik bu manada tecrübeden hareket etmekle beraber,onu aşar ve deneyüstü birtakım neticelere ulaşır.

    Olumsuz Pekiştireç: Bir davranışın sonucunda ya da olay ortadan kalktığında o davranışı kuvvetlendiren uyarıcı. Bu tür uyarıcılara itici uyarıcı da denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü