Eğitim Sitesi

Tavaf Nedir? Tavaf Hakkında Kısaca Bilgi

Tavaf Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tavaf:

Sözlükte bir şeyin çevresini dolaşmak, dönmek anlamlarına gelen tavaf, dini bir kavram olarak, kabe sol tarafımızda kalacak şekilde, Hacer-i Esved-in bulunduğu hizadan başlayıp, belirli dualar okuyarak Kabe'nin etrafını yedi kere dolaşmaya tavaf denir. Kabe'nin etrafında her bir dönüşe de ŞAVT denir. Yedi ŞAVT bir tavaf eder.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Tavaf:

1- Bir şeyin çevresini dolaşma veya kutsal bir yeri ziyaret etine.

2- İslam dininde hac zamanında Kâbe'nin çevresini dolaşma.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Tavaf:

Kâbe'nin etrafında, Hacer-ül-esvedden başlayıp Kâbe sola alınarak yedi kere dönmektir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tavaf:

İslam dininde hac sırasında Kâbe'nin çevresini yedi kez dönme.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kadızade-i Rumi: D.Ö. 1337-1421 Matematik, astronomi ve fıkıh alimi olan Kadızade-i Rumi, Semerkandda Timur Hanın oğlu Şahruhtan büyük saygı görerek, Şahruhun büyük oğlu Uluğ Beyin hocalığını yapmıştır. Uluğ Bey de hocası Kadızadeye büyük önem verip, onun için bir medrese ve rasathane yaptırdı. Kadızade-i Rumi, bu rasathanede yaptığı gözlemler neticesinde eski Yunan bilginlerinin elde ettiği birçok bilginin hatalı olduğunu saptadı. Astronomik cetvel ve tabloların tekrar düzenlenmesiyle yakından ilgilendi. Kadızade-i Ruminin en dikkat çekici çalışmalarından biri sinüs 1i hesaplamasıdır.

    Bid'at: Dinin aslından olmadığı halde dindenmiş gibi algılanan şeylerdir. İslam'ın temelinde olmayıp sonradan ortaya çıkan şeyler. Kur'ân-ı Kerim ve Sünnet'te bulunmayan ve Ashapça da bilinmeyen, özellikle din esaslarına ilişkin sonradan çıkma kimi ibadet ve davranış biçimleri ve inanca yönelik yorumlar.

    Âsar: Uzatma (çekme) işareti.

    Külliye: Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese, imaret, sebil, kitaplık, hastane vb. yapıların bütünü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü