Eğitim Sitesi

Tasarım Nedir? Tasarım Hakkında Kısaca Bilgi

Tasarım Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Tasarım:

İnsanın merkezi sinir sistemi yoluyla nesnel gerçekliği düşünsel olarak yansıtılmasının bir biçimi. Dizayn. İşlevi olan objelerin tasarlanmış, uygulanabilir biçimleri.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Tasarım:

1. Tasarlamak işi veya tasarımlanan biçim.
2. Bir tasarlama eylemi sonucunda ortaya çıkan ve yapıtın gerçekleştirilmesi sırasında yönlendirici olan proje, çizim, maket gibi ürünlerin tümü.
3. Dizayn.

 

Tiyatro Terimi Olarak Tasarım:

Oyun düzeni çalışması içindeki temel estetik ilkelerden biri.( Öbürleri :görsel yorum, hareket yapımı, hız-tartım-zamanlama ve sözsüz oyunla dramatizasyon'dur). Tasarın, uygulamanın yapısını, biçimini ya da çizimini ortaya çıkaran bir çalışmayı içerir.Tasarım, aynı zamanda, konunun duygusal ölçüsünü ve ussal uygulayım düzenini sağlar.

 

İnşaat Terimi Olarak Tasarım:

Tasarımlamak işi veya tasarımlanan biçim, tasavvur, dizayn.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Tasarım:

1. Tasarımlamak işi veya tasarımlanan biçim, tasavvur.

2. Tasar çizim, dizayn.

3. Daha önce algılanmış olan bir nesne veya olayın bilinçte sonradan ortaya çıkan kopyası.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Fon: 1. Resim, fotoğraf veya çeşitli plastik ögelerden oluşan dekor, görüntü. 2. İç mimaride üstüne başka şeyler eklenen bölüm.

    Neft Yağı: Sakız ağacı cinsi bir ağaçtan ya da çam ağaçlarından çıkarılan reçineli bir sıvıdır. Bu maddeyi imbikten çekerek elde edilen sıvıya terebentin denir. Toz boyalardan yağlı boya yapmak ve boyaları sulandırmak için kullanılır. Boyalar neft yağında eritildikten sonra içerisine bezir yağı katılmak suretiyle koyulaştırılır. Neft yağı yağlı boyayı çürüttüğü için fırçaları ya da boyanın bulaştığı yerleri temizlemeye yarar. Yağlı boyanın çabuk kuruması için de az miktarda neft yağı ile karıştırılabilir.

    Mihrap: Cami ve mescitler ile namazgâhlarda kıble yönünde belirleyici mimari öğe. İmamın önünde durduğu bölümdür. Genellikle etrafı çerçevelenmiş, duvarda küçük bir girinti biçiminde yapılmıştır.

    Sinkretizm: 1- Aynı sanat yapıtı üzerinde farklı anlayış, üslup ya da akımların sentezleşmemiş nitelikte bir bütün olarak yer almaları durumu. 2- Bir ülkede sanatsal yaratımın henüz sentezine ulaşamamış, dolayısıyla, farklı odakların etkilerini seçilebilir biçimde yansıtması durumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü