Eğitim Sitesi

Takas Nedir? Takas Hakkında Kısaca Bilgi

Takas Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Takas:

1. İki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır. (Swap)

2. Bir ödeme veya menkul kıymet mutabakat sistemine gönderilen transfer emirlerinin aktarımı, bu emirlerin karşılıklı olarak iletilmesine ve mutabakat öncesi provizyon alındığı durumlarda provizyon alınmasına aracılık edilmesi ve bazı durumlarda bu emirlerin netleştirilmesi işlemleridir. (Clearing)

 

Hukuk Terimi Olarak Takas:

Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Tarih Terimi Olarak Takas:

İki ülke arasında yapılan alışverişin karşılıklı olarak malla ödenmesi.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Takas:

Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Takas:

Para alacaklılarının ödeşmesidir. Gayrimenkul malların takası mümkün olmayıp, ancak trampası mümkündür. Uygulamada takas denerek genelde trampa kastedilmektedir. Vekâletnamelerdeki "gayrimenkulleri takas" yetkisinin trampa olarak yorumlanması mümkündür.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Temerrüt Faizi: Vadesinde ödenmeyen bir alacak için uygulanacak olan cezai faizdir.

    Zorunlu Karşılık: Bankaların, bazı pasif kalemlerin belli bir oranı olarak hesaplanan ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde açılacak özel bloke bir hesapta nakden tesis etmekle yükümlü oldukları tutar.

    Kredi Limiti: Bir müşterinin bir seferde bir kredi kartı üzerinden harcayabileceği toplam meblağ.

    Mali Tablolar: Türk Vergi Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu'nca bazı şirketler için zorunlu olarak tutulan, şirketin dönemsel faaliyetleri sonucu hazırlamak ve yayınlamak (halka açık şirketler, aracı kurumlar vb.) zorunda oldukları ve ilgili şirketin performansını gösteren, standartlaştırılmış muhasebe kayıtlarıdır. Başlıcaları bilanço, gelir-gider tablosu, satılan malın maliyeti, kâr dağıtım, fon ve nakit akım tablolarıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü