Eğitim Sitesi

Taban Suyu Nedir? Taban Suyu Hakkında Kısaca Bilgi

Taban Suyu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Taban Suyu:

Altta geçirimsiz bir tabaka ile sınırlandırılan, geçirimli tabaka içindeki sulardır. Bu sular genellikle yüzeye yakındır. Marmara Bölgesi'ndeki ovalar, Ege Bölgesi'ndeki çöküntü ovaları, Muş, Erzurum ve Pasinler ovalarındaki yer altı suları bu gruba girer.Yer altı suyu.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Taban Suyu:

Serbest bir su tablasında bulunan yeraltı suyu.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Taban Suyu:

Toprak içerisinde sızan suyun geçirimsiz bir tabakaya ve ya ana kaya üzerinde birikmesiyle oluşan sudur. Taban suyunun derinliği bazen 1-2 m gibi çok yüksek, 3-5 m gibi normal bazen de 50-60m gibi çok fazla olabilir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    GMT: Greenwich orta saati

    Eksen Hareketi: Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşüdür. Bu dönüşü batıdan doğuya doğru 24 saatte tamamlar. Buna 1 gün denir.

    Ayrıştırıcılar: 1. Ölü hayvan ve bitkilerin çürümesini ve içerdikleri minerallerin toprağa karışmasını sağlayan organizmalar. 2. Organik maddelerin inorganik maddelere dönüşmesini sağlayan organizmalar.

    Sarkıt-Dikit: Kalsiyum karbonatça zengin suların mağara tavanından sızarak içindeki kirecin tavanda birikmesi ile sarkıtlar, damlayarak tabanında birikmesi ile dikitler oluşur. Karstik alanlardaki mağaralarda görülen bu şekillerin en güzel örnekleri Damlataş Mağarası'nda bulunmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü