Eğitim Sitesi

Taban Nedir? Taban Hakkında Kısaca Bilgi

Taban Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Taban:

Fotoğraf filmlerinde ve kâğıtlarında ışığa karşı duyarlı katmanın sürüldüğü, filmlerde asetattan; fotoğraf kâğıtlarında ise genellikle kâğıttan yapılmış taşıyıcı tabandır. (base, support)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Focus Lock / Fokus Kilidi: Odak kilidi demektir. Optik zoom yapabilen fotoğraf makinelerinin tamamında bulunan ve odaklama yapılan nesneye kilitlenmeyi sağlayan bir özelliktir. Bu işlem deklanşöre yarım bastığınızda gerçekleşir. Mesela bir yola doğru kamerayı çevirip yarım deklanşöre bastığınızda netleme için makine hazırlanmış olur ki o yoldan daha sonra geçecek bir araba çekilmek istendiğinde deklanşöre hızlıca ve tam basılarak araba kareye oturtulmaya çalışılır ki daha önceden netleme kilitlendiğinden resimde odaklama yani netleme problemi yaşanmayacaktır.

    Doğrusal Objektif: Balıkgözü objektiflerde sıklıkla karşılaşılan kenarlardaki bozunmayı (şişe dibi etkisi) düzeltecek şekilde üretilmiş çok geniş açılı objektif.

    Aydınlatma: Çevredeki nesneleri ortaya çıkarmak ve yönlendirmek kaygısıyla ışıklandırmak.

    Renk Süblimleştirme Yöntemiyle Çalışan Yazıcı: Süblimleşme yoluyla baskı alan yazıcılarda, mürekkep ısındığında renk verici gazlar meydana getirmektedir. Fotoğraf jelâtinine benzer şekilde, yüksek kalitede baskı alınabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü