Eğitim Sitesi

Swap Nedir? Swap Hakkında Kısaca Bilgi

Swap Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Swap:

1- İki tarafın bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır.

2- Farklı karaktere sahip gelecekteki iki nakit akımının birbirleriyle değiştirilmesi (takas). Faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişimlerin yarattığı riskleri azaltmak; ülke, firma ve döviz bazında oluşabilecek dezavantajları asgarîye indirmek amacıyla geliştirilen bir finansal teknik.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    İnorganik Büyüme: Bir şirketin kendi faaliyetlerindeki artış yerine birleşme ve satınalmalarla büyümesi.

    Aktarım Mekanizması: Para politikası araçlarına yönelik alınan kararların çeşitli kanallarla toplam talebi ve bu şekilde üretim, tüketim ve istihdam gibi reel ekonomik aktiviteleri etkilemesini sağlayan mekanizmadır. Kısa vadeli faiz oranlarını para politikası aracı olarak kullanan merkez bankalarının faiz kararları ekonomiyi temel olarak dört kanal aracılığıyla etkilemektedir. Kısa vadeli faiz oranına ilişkin alınan kararlar; beklentiler, faiz, varlık fiyatları ve döviz kuru yoluyla tüketici ve üreticilerin harcama, tasarruf ve yatırım kararlarını şekillendirmekte ve bu süreç toplam talebi, dolayısıyla da ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkilemektedir.

    Ön Ödemeli Kart: Bir hediye veya seyahat çeki olarak kullanılabilen ve belli bir önceden belirlenmiş para birimi baştan yüklenmiş olan kart.

    Hiper Enflasyon: Dörtnala enflasyon olarak adlandırılır. Paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir. İktisat tarihinde çoğunlukla savaş ya da sonrasında ortaya çıkmış ve yeni bir para biriminin kurulmasını zorunlu hale getirmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü