Eğitim Sitesi

Sürrealizm Nedir? Sürrealizm Hakkında Kısaca Bilgi

Sürrealizm Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sürrealizm:

İnsanın bilinç altındaki ve rüyalarındaki dünyasını açığa vurması. Gerçeküstücülük.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sürrealizm:

Freud'un görüşlerine dayanan, bilinçaltını rüyalarda olduğu gibi kopuk parçalar hâlinde vermeye çalışan, çağrışımlara önem veren ve ruhsal mekanizmaları ortadan kaldırmayı amaç edinen fikir akımı.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Antik: 1. İlk Çağdaki büyük uygarlıkların, özellikle eski Yunan ve Roma'nın klasik yapıtlarına verilen genel ad. (Mısır ya da Mezopotamya antik yapıtları söz konusu ise Mısır antiki ya da Mezopotamya antiki deyimleri kullanılır.) 2. İlk Çağdaki uygarlıklarla, özellikle eski Yunan ve Roma uygarlıklarıyla ilgili olan sanat eserlerine verilen ad.

    Dil Sanatları: Edebiyat ve yazı türlerini kapsayan sanatlardır; roman, hikâye, şiir, deneme, tiyatro metni, film senaryosu vb. gibi.

    Ekspresyonizm: Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

    Grafito: Kazıma yöntemiyle çanak çömlek süsleme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü