Eğitim Sitesi

Sürat Nedir? Sürat Hakkında Kısaca Bilgi

Sürat Terimi Hakkında Bilgiler

Fizik Terimi Olarak Sürat:

Bir cismin hızının skaler büyüklük olarak ifade edilmesidir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Sürat:

Hızlılık, çabukluk, ivinti.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sürat:

Birim zamanda alınan yol.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Sürat:

Konuşmacının konuşma esnasındaki hızıdır. İnsanların çoğu hızlı konuşamaz. Bazı insanlar ise çok süratli konuşurlar. Her ikisi de yanlıştır. Önemli olan metnin anlamına uygun normal konuşmadır. Dakikada 90-100 kelime konuşmak normaldir. Vurgulanacak kelimelerde yavaşlamak, çabuk ilerleyen düşünceleri konuşurken de hızlanmak gerekmektedir.

 

    Benzer Fizik Terimleri

    Gluon: Kuarklar arasındaki kuvvetlerden sorumlu olan değiş-tokuş parçacığı. Sekiz tane gluon vardır ve renklerine göre ayırım yapılır.

    Saçak: 1. Bir ışık demetinin engel arkasında elde edilen parlak ve karanlık şeritlerden herhangi biri. 2. Yapıcı girişimin olduğu noktalarda, aydınlık bölge oluşurken yıkıcı girişimin olduğu noktalarda da karanlık bölge oluşur. Bu bölgelere saçak denir.

    Aydınlanma Şiddeti: Bir ışık kaynağı tarafından aydınlatılan birim yüzeye düşen ışık akısıdır. Birimi lux olarak ifade edilir.

    Merkezcil kuvvet: 1. Bir nesnenin yönünü değiştiren kuvvet. Çizgisel hızı sabit olan daire çevresinde dönen cisme etki eden merkeze doğru olan kuvvet mv2/r. 2. Newton'ın İkinci Hareket Yasası’na göre bir cisim ivmeli hareket yapıyorsa bu cisme dengelenmemiş bir kuvvet etki ediyordur. Düzgün çembersel hareket yapan cisimlerin çember merkezine doğru merkezcil ivmenin oluşmasına neden olan kuvvete merkezcil kuvvet denir. Merkezcil kuvvet, merkezcil ivme ile aynı yönlü ve çemberin merkezi yönündedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fizik Terimleri Sözlüğü