Eğitim Sitesi

Sürat Nedir? Sürat Hakkında Kısaca Bilgi

Sürat Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Sürat:

Konuşmacının konuşma esnasındaki hızıdır. İnsanların çoğu hızlı konuşamaz. Bazı insanlar ise çok süratli konuşurlar. Her ikisi de yanlıştır. Önemli olan metnin anlamına uygun normal konuşmadır. Dakikada 90-100 kelime konuşmak normaldir. Vurgulanacak kelimelerde yavaşlamak, çabuk ilerleyen düşünceleri konuşurken de hızlanmak gerekmektedir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Sürat:

Hızlılık, çabukluk, ivinti.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sürat:

Birim zamanda alınan yol.

 

Fizik Terimi Olarak Sürat:

Bir cismin hızının skaler büyüklük olarak ifade edilmesidir.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Boğumlanma: 1- Ciğerlerden gelen havanın, ağız ve burundaki çeşitli nokta ve bölgelerde engellemeye uğrayarak ses olarak çıkması. 2- Boğumlanma, ses organları tarafından seslerin doğru yerden ve doğru zamanlamayla çıkmasıdır. İletişim kurduğumuz zamanlarda, hızlı konuşan, yuvarlayan ya da tane tane konuşmayan insanlarla zaman zaman hepimiz karşılaşmışızdır. Bu kişilerde boğumlanma sorunu yaşanıyor demektir. Yani boğumlamanız bozuksa anlaşılamama durumu ortaya çıkabilir. Anlaşılamazsanız konuşmanızın da bir anlamı kalmaz. Boğumlanmayı gerçekleştiren organlarımız iki gruba ayrılır; 1) Hareket eden boğumlanma organları: Bunlar çene, dudaklar, dil ve yumuşak damaktır. Dilinizin damağınızın gerisine doğru götürdüğünüzde orda yumuşak bir bölge hissedeceksiniz. Bu bölgeye yumuşak damak adı verilir. 2) Hareket etmeyen boğumlanma organları: Bunlar dişler, diş etleri ve damaktır.

    Yer Değiştirme: Kelimedeki iki ünsüzün yer değiştirmesi şeklinde ortaya çıkan ve ağızlarda çok görülen bir ses olayıdır. Örnek: kibrit-kirbit, kirpi-kipri, sarımsak-samırsak

    Çıkış Yerlerine Göre Ünsüzler: Ünsüzlerin her birinin oluşumunda farklı organların görev aldığı görülmektedir. Bu açıdan ünsüzler şu şekilde sınıflandırılmaktadırlar; Dudak ünsüzleri: p, m, Diş ünsüzleri: v, f Damak ünsüzleri: k,g,ğ,y Gırtlak : h Diş-damak ünsüzleri: Diğer ünsüzler

    Diksiyonun Kuralları: ● Hece ve sözcük vurgusuna dikkat etmek, ● Sesleri doğru boğumlamak, ● Jest, mimiklere dikkat etmek, ● Yerinde ve doğru tonlama yapmak, ● Sözcüklerin anlam değerlerine göre sesi kullanmak, ● Uzun ve kısa heceleri doğru söylemek, ● İşitilebilir bir sesle konuşmak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü