Eğitim Sitesi

Sünnet Nedir? Sünnet Hakkında Kısaca Bilgi

Sünnet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sünnet:

Hz. Muhammet'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sünnet:

1- Peygamber Efendimiz'in farzlar ve vacipler dışında ibadet maksadıyla yaptığı ve müslümanlardan da yapılmasını istediği dinî görevlerdir. Sünnet-i Müekkede ve Sünnet-i Gayri Müekkede olarak ikiye ayrılır.

2- Peygamber (sav) efendimizin tavsiye ettiği, bizlere aktardığı düşünce, davranış ve emirlere denir. Bunlar Kur'an'da yer almayıp, uyulmasında çok büyük sevap ve faydalar bulunan tavsiyelerdir. Çünkü bizler ancak ve ancak Allah'ın affı Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)'in şefaati ile af olunup, Cennet'e girebiliriz.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sünnet:

1. Yol, adet, gidişat, huy, karakter, mizaç, hal, tavır, davranış.

2. Hz. Peygamberin (s.a.v.) söz, fiil ve takrirlerini (onamalarını) içeren örnek davranışlar.

3. Hz. Peygamberin yapmış olduğu farz ve vacibin dışındaki tavsiyeler, öğütler.

4. Dini emir ve yasakların çıkarılmış olduğu, Kur'an-ı Kerim'den sonra İslam hukukunun ikinci kaynağı.

5. Hz. Peygamberin (s.a.v.) kendi döneminde İslam toplumunu inanç, ibadet, tebliğ, hukuk, ekonomi, eğitim, ahlak, siyaset gibi çeşitli alanlarda, kısacası bireysel, toplumsal ve evrensel olmak üzere hayatın her alanında yönlendirip yönetmede, Kur'an başta olmak üzere esasa aldığı ilke ve prensipler bütününün oluşturduğu bir zihniyet, dünya görüşü.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Miladi Takvim (Gregoryen Takvimi): Hz. İsa'nın doğumundan yedi gün sonraki 1 Ocak gününü başlangıç olarak alan takvimdir. Güneş yılı esasına göre düzenlenmiştir. 01 Ocak 1926 tarihinden itibaren yeni Türk Cumhuriyeti bu takvimi, Hicri ve Rumi takvimlerin yerine kullanmaya başlamıştır. Hicri takvim yalnızca dini günler için kullanılmaya devam etmiştir.

    Kavaf: Ucuz, özenmeden ve bayağı cins ayakkabı, kemer, cüzdan yapan veya satan esnaf.

    Ekol: 1- Bir bilim ya da sanat alanında üstün bilgisi veya yeteneği olan kimseye veya bir felsefi, edebi, sanatsal öğretiye bağlananların, bu tür bir akımı benimseyenlerin tümü için ekol terimi kullanılır. 2- Genel çizgileri ile aynı üslup kapsamında değerlendirilmekle beraber, bir topluluğa, bölgeye özgü bazı ayrılıklar gösteren gruba verilen ad.

    Kafkasya: Karadeniz ile Hazar Denizi arasında kalan dağlık, etnik açıdan karmaşık bir bölgedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü