Eğitim Sitesi

Spekülasyon Nedir? Spekülasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Spekülasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Spekülasyon:

Bireyin gelecekle ilgili beklentileri doğrultusunda fiyat ya da döviz kurundaki değişmelerden bir gelir elde etmek amacıyla yapılan işlemdir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Spekülasyon:

Vurgunculuk.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Spekülasyon:

Vurgunculuk.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Bakiye Transferi: Bir hesaptaki tüm fonların diğerine aktarılması - genellikle bir hesaptaki ödenmemiş kredi kartı borcunun diğer bir hesaba aktarılması için kullanılır.

    Ciranta: Emre muharrer senedin arkasını imzalayarak, bir başkasına devreden kişi.

    Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri ölçen endekstir. TÜFE hesaplanırken ilk olarak, ülkenin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde hangi mal ve hizmete ne kadar para harcadığı hesaplanmaktadır. Bu hesaplamadan çıkan sonuca göre harcama gruplarına endeks içerisinde farklı ağırlıklar verilmektedir. Böylelikle bu örnek kitle tarafından yüksek oranda tüketilen mal ve hizmetler daha yüksek bir ağırlığa sahip olurken daha az tüketilenler daha düşük bir ağırlığa sahip olmaktadır. Yılın her ayının belirli günlerinde ve belirli alışveriş merkezlerinden alınan mal ve hizmet fiyatlarındaki değişim, bu ağırlıklara göre ölçülerek o ayın tüketici enflasyon rakamına ulaşılmaktadır. (Consumer Price Index - CPI)

    Başlangıç Teminatı: Vadeli işlem sözleşmesinde uzun veya kısa pozisyonalan yatırımcının pozisyon açarken yatırması gereken teminattır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü