Eğitim Sitesi

Şok Nedir? Şok Hakkında Kısaca Bilgi

Şok Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Şok:

1- Kaza, beklenmeyen bir olay, bazı ilaç ve uyuşturucuların yarattığı, fiziksel veya ruhsal olarak birdenbire gelişen karmaşık belirtilerin tümü.

2- Kan dolaşımı yetersizliği nedeniyle doku ve organlara yeterli miktarda kan gitmemesi sonucu vücuttaki hayati faaliyetlerde azalma

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Şok:

Kalp-damar sisteminin yaşamsal organlara uygun oranda kanlanma yapamaması nedeniyle ortaya çıkan ve tansiyon düşüklüğü ile seyreden bir dolaşım yetmezliği.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Şok:

Kaza, beklenmeyen bir olay, bazı ilaç ve uyuşturucuların etkisiyle ortaya çıkan fiziksel veya ruhsal olarak birdenbire karmaşık belirtilerin hepsi.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Bakteriyemi: Bakterilerin üreme olmaksızın kanda bulunması ve kan ile vücuda yayılmasına bakteriyemi denir. Enfeksiyon hastalıklarında etkenin kana yayılması ve kanda dolaşması genel bir koşul değildir. Bu durum ancak bazı enfeksiyonlarda görülür. Örneğin, tifo ve brucella gibi hastalıklar bakteriyemi ile seyreder. Bazen de bakteriyemi, özel bir hastalığa bağlı olmaksızın gelişebilir. Örneğin, enfekte bir dişin çekilmesi ile kana bakteri karışabilir. Kana karışan sadece bakteriler değildir. Enfeksiyon etkenlerinden riketsiyalar ve virüsler de kana karışabilir. Bu durumda bakteriyemi terimi yerine riketsiyemi ve viremiterimleri kullanılır.

    Nitrogliserin: Kan damarlarındaki kasları gevşeten ve bunların genişlemesine yol açan bir ilaç (damar genişletici). Çoğu kez göğüs anjini krizlerinde ve koroner arter spazmlarında kullanılır.

    Ürografi: Damardan kontrast madde verilerek böbrekler, mesane = idrar torbası ve idrar yollarının belirli zaman aralıkları ile filmlerinin çekilmesidir. Üriner sistem hakkında teşhis amaçlı yapılan işlemdir.

    Akustik Sinir: İşitme siniri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü