Eğitim Sitesi

Skolastik Düşünce Nedir? Skolastik Düşünce Hakkında Kısaca Bilgi

Skolastik Düşünce Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Skolastik Düşünce:

İnanç ve bilgiyi, özellikle Aristo'nun bilimsel sistemini kiliseyle uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

Katolik kilisesinin bağnazlığından doğan, baskıcı, karanlık düşüncedir. Araştırma, inceleme ve bilimsel faaliyetler yasaktır. Aristo felsefesi ve Hristiyan öğretilerden doğmuştur. Skolastik düşünce dogmalara sıkı sıkıya bağlıdır ve dogmaları açıklamayı öngörürür. Başlıca temellendiricisi Aziz Thomas Aquinas'tır.

 

Tarih Terimi Olarak Skolâstik Düşünce:

Ortaçağ boyunca Katolik kilisesinin egemenliği altında olan, bilime kapalı dine dayalı düşünce. Bu düşünce Rönesans hareketleri ve Hümanizmle sona erdi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Skolastik Düşünce:

Orta Çağda Avrupa’da inanç ve bilgiyi kiliseyle birleştiren yönetim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Terkip: 1. Toplanan verilerin bir araya getirilerek yeni bir tarih bilgisinin üretildiği aşamadır. Sentez. 2. Kaynaklar sınıflandırma, çözümleme ve eleştiri aşamasından geçtikten sonra çalışmaları birleştirmek, bir araya getirmek ve sonuca gitmek işlemine Terkip, sentez yapma, birleştirme denir.

    Kilise: Hıristiyan tapınağı.

    Ayak Divanı: Osmanlı Devleti'nde olağan üstü durumlarda padişahın da katılmasıyla toplanan divandır. (Danışma kurulu) Genellikle toplu bir şikayet ya da ayaklanma durumunda toplanırdı. Topkapı Sarayı'nın bahçesine çıkarılan tahtda şikayetleri dinleyen padişah, divan üyelerinin de görüşlerini alarak hemen orada konuyla ilgili kararını bildirirdi. Padişahtan başka herkes ayakta durur ve acele kararlar alınırdı. İsyan sırasında asilerin padişaha zorla ayak divanı yaptırdıkları olurdu. (Göktürk'lerde) Danışman, söyleyici, akıl hocası, musahip.

    İttihat: Birleşme, birlik kurma, bir olma. (İttihat ve Terakki: Birlik ve Kalkınma).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü