Eğitim Sitesi

Siyasa Nedir? Siyasa Hakkında Kısaca Bilgi

Siyasa Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Siyasa:

Yurt, devlet işlerini düzenlemek, yürütmek için tutulan ölçülü yol.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İyon Düzeni: Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

    Yontma Taş Devri (Paleolitik devir): Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı MÖ 10.000 ile MÖ 5500 yılları arasındaki dönemdir. Bu dönem, taşların yontularak bir takım araç ve gereçlerin elde edildiği bir dönemdir. İnsanlar vahşi hayvanlardan korunmak için gruplar halinde mağaralarda, ağaç kavuklarında yaşamaktadır. Mağara duvarlarında bu döneme ait resimlere rastlanmıştır. Bunlar sanat tarihinin ilk yapıtları olarak görülür. Bu devirde Buzul Çağı yaşandığı için insanlar tarımsal üretim yapamamışlar, hayatlarını avcılık ve toplayıcılık yaparak sürdürmüşlerdir. İnsanlar avcılık ve toplayıcılığın etkisiyle göçebe olarak yaşamışlardır.

    Baç: 1-Gümrük ve alış-veriş vergisidir. Osmanlı Devleti'nde gümrükten geçirilen ticari mallar ile satılmak üzere pazara getirilen mallardan alınan vergidir. 2-Ticaret yapanlardan alınan bir vergi türü.

    Demokrasi: Bir toplumda yaşamın her alanında tam bir özgürlüğün uygulanması ve evrensel doğrular göz önünde bulundurularak, toplumsal eğilimlerin ülke yönetimine yansıtılmasıdır. Bir ülkede demokrasinin olup olmadığının anlaşılması için aşağıdaki ilkelerin uygulanıp uygulanmadığına bakmak gerekir. 1. Toplumun başka topluluklar karşısında bağımsız olması, 2. Toplumu oluşturan farklı unsurların ve düşüncelerin örgütlenebilmesi, 3. Toplumun ve yöneticilerin bireysel haklara saygı göstermesi, 4. Toplumu oluşturan bireyler ve unsurlar arasında tam bir eşitlik olması, 5. Toplumu oluşturan grupların ve farklı düşüncelerin,toplumun ortak çıkarları için uzlaşması, 6. Herkesin, her düşüncenin ve her unsurun toplumun yönetimine seçen ve seçilen olarak katılabilmesi, 7. Çoğunluğun almış olduğu kararlara, bu kararları benimsemeyen kesimlerin de uyması, 8. Yönetimde etkin olan unsurların, azınlıkta kalan tüm kesimlerin haklarına ve varlığına saygı göstermesi, 9. Toplumsal yaşamda var olan farklı düşüncelerin (çoğulculuk), toplumu oluşturan demokrasiden yana tüm örgütlerin (partilerin, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin) toplumla ilgili verilecek olan kararlara katılımının sağlanması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü