Eğitim Sitesi

Sıvılaşma Nedir? Sıvılaşma Hakkında Kısaca Bilgi

Sıvılaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının(depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; depremin etkisi ile zeminin taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması.

 

Deprem Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının (depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Kıyı Çizgisi: Denizle karanın birleştiği çizgi (0 metre izohipsi).

    Polye: 1-Karstik yörelerde dolinlerin birleşmesiyle oluşan ve tabanları genellikle tarım alanları olarak kullanılan geniş çukurluklar. 2-Karstik bölgelerdeki erime ovaları, Gölova 3-Karstik yörelerdeki genişliği birkaç kilometre olan, uzunluğu 20-30 kilometreyi bulan, hatta geçebilen ova görünümlü büyük karstik çukurlara polye denir. Türkiye'de özellikle Toroslar'da polyeler yaygındır. Örneğin; Akdeniz Bölgesi'ndeki Ketsel, Elmalı ve Akseki ovası birer polyedir.

    Jeolog: Yer bilimci.

    Karbon Döngüsü: Bitkilerin fotosentezi sonucu atmosferdeki karbon dioksit kullanılarak üretilen besin ve açığa çıkan oksijeninin solunum sırasında bitkiler dışındaki diğer canlılarca besinleri yakarak havaya karbon dioksit vermesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü