Eğitim Sitesi

Sistem Nedir? Sistem Hakkında Kısaca Bilgi

Sistem Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Sistem:

Birbirleriyle etkileşim içinde olan bağıntılı parçaların oluşturduğu bütüne denir. Sistemler genel olarak 3 grupta toplanılır. Bunlar İzole sistem, Kapalı (sibernetik)sistem ve açık sistemlerdir. İzole sistemin ortamı ile madde ve enerji alış-verişi yoktur. Kapalı sistemler ortamlar ile sadece enerji alış-verişi yapan ve kendi kendilerini denetleme özelliğine sahip sistemlerdir. Açık sistemler ise işlevlerini yapabilmeleri için ortamlardan devamlı madde ve enerji alan ve bunları yapılarında değiştirip ortama bazı çıktılar veren sistemlerdir. Kapalı sistemlerde bir de arttıran geri besleme mekanizması vardır ki, bu eksilten geri besleme mekanizmasının tam tersidir. Bu olaya kısır döngüde denilir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sistem:

1. Birlikte çalışan organların bir araya gelmesiyle oluşan birim. Solunum sistemi, sindirim sistemi vb.

2. Düzen.

3. Dizge.

 

Biyoloji Terimi Olarak Sistem:

Organlar bir araya gelerek sistemleri oluşturur. Örnek : Sindirim sistemi, Solunum sistemi.

 

Kimya Terimi Olarak Sistem:

Özelliklerini incelemek istediğimiz bölge.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Sistem:

1- Bir takımın uyguladığı oyun düzeni.

2- Bir sonuç elde etmeye yarayan yöntemler düzeni.

3. Yol, yöntem.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sistem:

Belirli bir ilkeye göre düzenlenmiş bütün. Kendi içine kapalı, düzenli, bir ilkeye göre düzenlenmiş düşünceler bütünü.

 

Fizik Terimi Olarak Sistem:

Öğelerin birleşmesiyle oluşan düzen.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Vaha: Çöllerde küçük lekeler halinde, yağışlı mevsimlerde toprak altına sızan suların bir kaynak suyu ve ya bir seri kaynaklar halinde yeryüzüne çıktığı yerler ve buralarda oluşan bitki formasyonlarıdır. Vahalar yeryüzüne çıkan su nedeniyle, çevredekinden son derece farklı bir bitki örtüsü meydana getirirler. Büyük çöllerin ortasındaki vahalar, birer yerleşim veya uğrak yerleri oldukları gibi bitki ve hayvan yetiştirmeye elverişli alanlar olarak büyük değer taşır.

    Mikro İklim: Bir bölge içerisinde topografya ve toprak özelliklerinin etkisiyle, genel iklim koşullarından tamamen farklı özellikler gösteren, belirli büyüklükteki bir alanda etkili olan iklim tipine verilen isimdir.

    Eradikasyon: Canlılara olumsuz etkide bulunan hastalık ve zararlıların yok edilmesine verilen isimdir. Tarımsal ekosistemlerde canlılara etkili hastalık ve zararlıların yok edilmesi ya da yayılmalarının önlenmesi amacıyla; etmenin tümüyle ortadan kaldırılması için ekosistemin yakılması, zararlıların etkisine maruz kalmış canlıların toplanıp imha edilmesi gibi işlemler eradikasyon uygulamasıdır.

    Sera Gazları: Küresel ısınmadaki paylarına göre: 1-Karbondioksit % 50 : Ormanlar, canlıların solunumu 2-Metan % 13 : Pirinç tarlaları, çiftlik gübreleri, çöp yığınları, bataklıklar 3-Azot oksitler % 5 : Egzoz gazları, fosil yakıtları 4-Kloroflourkarbon gazları % 22 : Spreylerdeki püskürtücü gazlar, Soğutucu aletlerde bulunan gazlar, bilgisayar temizleyicileri 5-Ozon % 7 : Egzoz gazlarının ultraviye ışınlar (güneş ışıkları) ile reaksiyona girmesi ile ozon gazları ortaya çıkar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü