Eğitim Sitesi

Sismik Boşluk Nedir? Sismik Boşluk Hakkında Kısaca Bilgi

Sismik Boşluk Terimi Hakkında Bilgiler

Deprem Terimi Olarak Sismik Boşluk:

Aktif bir fay zonunun uzun süre deprem üretmeyen kısmı. Bu kısımlardaki uzun süreli hareketsizlikler gelecekte büyük bir deprem olma ihtimalini artırır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sismik Boşluk:

Şu anda durağan olan fakat geçmişte en az bir deprem üretmiş fayın (kırığın) bulunduğu yer.

 

    Benzer Deprem Terimleri

    Yapı Hasar Tespiti: Bir afet sonrasında yapıların görmüş olduğu hasarların teknik ekipler tarafından önceden tanımlanmış form ve standartlara uygun olarak belirlenmesi ve kullanımlarına ilişkin karar verilmesi işlemi. Uygulamada ön hasar tespiti ve kesin hasar tespiti olarak iki aşamalı yapılmaktadır. Afetlerde halkın can ve mal güvenliği açısından yapıların kullanıp kullanılamayacağına özellikle artçı depremler dikkate alınarak hemen karar verilmesi gereken durumlarda, inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan ekipler tarafından yapı ön hasar tespiti yapılmaktadır.

    Mikrodeprem: Büyüklükleri 3 ve altında olduğundan kolayca hissedilemeyen, ancak sismik kayıt cihazları tarafından kaydedilen deprem.

    Deprem Kuşağı: Tektonik levha (plaka) sınırlarında oluşan ve bu sınırlar boyunca büyük depremlerin meydana geldiği küresel ölçekteki zonlara verilen ad. Ülkemizin de içinde bulunduğu Alp-Himalaya deprem kuşağı, Akdeniz’den başlayıp Hindistan’a kadar uzanmaktadır.

    Tarihsel Deprem: Sismik kayıt cihazlarının bulunmadığı dönemlerde meydana gelmiş olan deprem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Deprem Terimleri Sözlüğü